Szalagavató ünnepség

 

2022. december 9-én került sor a Bálint Ágnes Kulturális Központban a 12. évfolyamosok szalagavató ünnepségére. Az egész estét kitöltő, sokszínű program bővelkedett felemelő és megható, komoly és tréfás pillanatokban egyaránt.

Miután a végzősök élőzenére bevonultak, és elfoglalták helyüket a színpadon, hagyományosan a 11. évfolyam nyitótáncával, a palotással vette kezdetét az ünnepség.  Ezután iskolánk igazgatója, Osikoviczné Csendesi Mária köszöntője következett, aki ezen a szép estén jelen lévő ünnepi érzések  közül kiemelte a büszkeséget, a felelősségérzetet, az összetartozást és a hálát, melyeket a végzősöknek feltűzött szalag jelképez.

Útravaló gyanánt elhangzott Sík Sándor: A könnyről és Reményik Sándor: Csendes csodák című verse, egy-egy 11. osztályos tanuló előadásában, majd a két 12. osztály nevében Somoskői Renáta és Cser Zsófia mondott ünnepi beszédet, kiemelve a négy gimnáziumi év jellemformáló, kamaszból fiatal felnőtté érlelő erejét.

Az első részt két meglepetésprodukció zárta, mellyel az iskola tanára is dolgozói kedveskedtek a végzősöknek: először egy fergeteges cigánytáncot láthattunk énekes és zenei kísérettel, majd pedig Balázs Dorottya Szilvia ének-zene és kóruskarnagy művésztanárunk virtuóz hegedűjátékában gyönyörködhettünk, aki Vittorio Monti Csárdását adta elő.

Rövid szünet után került sor a szalagtűzés ceremóniájára. Először dr. Huszka Mihály plébános atya megáldotta az odakészített szalagokat, amelyek közül a legelsőt két tizenkettedikes diák az igazgatónőnek tűzte fel, ezután az igazgatónő a két végzős osztály osztályfőnöknek, Nagy Lászlónak és Kaposi Gábornak, ők pedig szép sorban a végzős diákoknak.

Az emelkedett pillanatok után a tizenkettedikesek videóösszeállításai következtek, melyek néhány percben felvillantották a gimnáziumi évek legemlékezetesebb, legvidámabb eseményeit.

Amíg a végzősök az osztálytáncukhoz készülődtek, a Blechkraft fúvós formáció kápráztatta el a közönséget fenomenális műsorával. Ezután került sor a tizenkettedikesek könnyed, táncos előadásaira. Látványos koreográfiájával és mulattató figuráival mind a Highschool Musical, mind A nyolcvanas évek világa című produkció nagy tetszést aratott.

Ismét átöltözés következett, de a közönség ezalatt sem unatkozott: Balázs Dorottya Szilvia tanárnő Ennio Morricone emblematikus szerzeményeiből játszott zongorán, majd iskolánk 7.a osztályos tanulója, Greff Kendra Jázmin nyűgözte le a nagyérdeműt egy akrobatikus mozdulatokkal teletűzdelt latin táncos produkcióval, melyet Ábrám Erikkel párban mutatott be.

Ezt követte a végzősök meglepetése, melyet osztályfőnöküknek készítettek. A korábbi évektől eltérően a két osztály nem énekkel, hanem egy-egy saját szerzeményű vicces jelenettel rukkolt elő, humorosan jelenítve meg osztály és osztályfőnöke bensőséges kapcsolatát. A meglepetés részeként a diákok egyedi, személyre szóló ajándékokat adtak át Nagy László és Kaposi Gábor tanár úrnak.

Ezután még egy szünet következett, hogy utána végre sor kerülhessen szalagavató ünnepségünk várva várt fénypontjára, a keringők bemutatására. A hófehér ruhás, abroncsos szoknyás ifjú hölgyek és fekete szmokingos fiatalurak méltóságteljesen vonultak fel a színpadra. A tánc bevezetéseként az ifjak féltérdre ereszkedtek táncpartnerük előtt, csokrot tűztek a csuklójukra, majd kézcsókkal kérték fel őket táncra. Mindkét osztály kétszer táncolta el keringőjét, így a közönség kellőképpen kigyönyörködhette magát a csodaszép ruhákban, az üde fiatal arcokban és a jól begyakorlott mozdulatok harmóniájában. Legvégül régi szokás szerint a végzősök szüleikkel, hozzátartozóikkal és tanáraikkal is táncoltak.

Ez a felejthetetlenül szép este sok-sok ember áldozatának és kitartó, fáradságos munkájának eredményeként jöhetett létre. Ezúton is köszönjük minden résztvevő, valamint segítő diák, tanár és szülő hozzájárulását!

Telek Péter Pál (igazgató-helyettes)