Iskolatörténet

Vecsés varázsa: egy különleges város kincsei

https://www.daibau.hu/cikk/615/vecses_varazsa_egy_kulonleges_varos_kincsei

———————————————————————————————————————————————————————–

Iskolánk a város egyik legpatinásabb, legrégebbi oktatási-nevelési intézménye. Alapító okiratunk szerint már 1919-ben Állami Elemi Népiskola működött e helyen, amely mellett 1916-ban létesítették a Vecsés Telepi Római Katolikus Egyházközösségi Polgári Leányiskolát a Kalocsai Iskolanővérek vezetésével. A régi épületrész ma is megtalálható a templom mellett. Az iskolák államosítása után összevonták a két intézményt, és 8 osztályos napközivel működő 3-as számú Általános Iskola néven alakították át. A lakótelep megépülésével, a megnövekedett gyereklétszám miatt a 70-es évek végén egy új, 16 tantermes intézmény építését határozták el.

Ezután igyekeztünk egy jó színvonalú, megbízható alapokat adó általános iskolát teremteni, ahol már a XX. századi szinten egy műszakban oktathattunk korszerű egészségügyi és kiszolgáló helyiségekkel. Az általános iskolában már 1973-ban elkezdtük a német nemzetiségi nyelv oktatását elsőként Vecsésen, ami abban az időszakban nagy eredménynek számított. A nyelv oktatása mellett felvállaltuk a nemzetiségi kultúra és hagyományok ápolását is, és iskolánk Németországi testvérvárosi kapcsolatokat épített ki.
A rendszerváltást követően merült fel az iskola továbbfejlesztésének igénye. Az Önkormányzat 1991-ben engedélyezte a gimnáziumi oktatás bevezetését, s egykori diákjaink közül sokan már diplomát is szereztek azóta. Közülük néhányan iskolánk nevelőtestületének tagjai lettek.
Bevezettük a nyelvi előkészítő 0. évfolyamot, ahol a tanulók heti összes óraszámának 40 %-ban német/angol nyelvet, 15%-ban számítástechnikát-informatikát (lehetőségük van a diákoknak a 0. osztályban az ECDL bizonyítvány megszerzésére is), 45%-ban pedig a szinten tartáshoz az érettségi alaptantárgyait oktatjuk.

A nyelvi érettségik mellett lehetőséget biztosítunk a többi tárgyakból is emelt szintű vizsgák letételére. Így előnyösebben indulhatnak a főiskolai és egyetemi képzésre. A gimnázium 1. osztályában a németen kívül angol nyelv oktatása is folyik, így a 4. év végéig a tanulók akár két nyelvből is közép- illetve felsőfokú nyelvvizsgát szerezhetnek (önköltséges), vagy emelt szintű érettségi vizsgát tehetnek.
A honlapunkon rendszeresen tájékoztatjuk a szülőket a nyílt napokról, a gimnáziumi felvételekről. Az általános iskolás tanulók szülei számára az első és negyedik évfolyamokon tartunk nyílt napokat, erről szintén értesítjük az érdeklődőket.
Összegezve tehát elmondhatjuk, hogy intézményünk egy komplex nevelési-oktatási folyamatot teljesít az általános iskolától az érettségiig.

Vélemény, hozzászólás?