Ausztriai kirándulás (2018. 05. 09 – 13.)

Iskolánkban rendszeresen szervezünk többnapos kirándulást német nyelvterületre, hogy diákjaink megismerjék a német nyelvű országok kultúráját, szívesebben tanulják a német nyelvet és olyan élményekkel gazdagodjanak, amelyekre csak egy iskolai kirándulás adhat lehetőséget. Nem volt egyszerű összeszedni a csapatot, de megérte a fáradságot, mert mind a diákok, mind mi, tanárok nagyon jól éreztük magunkat és felejthetetlen napokat éltünk át.

1. nap – szerda
00. óra 1 percre hirdettük az indulást, hogy 9-re érjünk Hohen Werfenbe, a föld legnagyobb jégbarlangjába. Az odajutás sem volt éppen egyszerű, mivel a bejárat a hegyoldalban található és végig felfelé vezet az út. A 42 km-es barlangból csak 1 km-et tettünk meg, de lépcsőkön fel és le 0 C ͦ-hoz közeli hőmérsékleten. Minden ötödik ember kapott egy törpelámpást, előttünk és mögöttünk sötétéség uralkodott, csak a vezetőnk világította meg a mesébe illő jégképződményeket. A visszafelé vezető utat már kényelmesen tettük meg gyönyörködve az elénk táruló kilátásban. A werfeni várat audioguide segítségével ismertük meg, majd ragadozómadár-bemutatón vettünk részt.
Este értünk Edthofba, a szállásunkra, ahol 3-4-6 ágyas szobákban laktunk egy három szintes házban, az ablakokból a völgyre nyíló panorámával. Minden nap kitakarították a szobáinkat, barátságos, ízléses környezet vett minket körül. Használhattuk az uszodát, a pingpongasztalt, a csocsót, van tenisz-, kosár- és röplabdapálya. Egyik este a pónilovaglást is kipróbáltuk.
Reggel és este svédasztalos étkezést kaptunk, a reggelinél pedig annyi élelmet csomagolhattunk magunknak, amennyire szükségünk volt. Teát, kakaót, kávét, szörpöt és narancslevet ittunk, többféle zsömlét ehettünk felvágottakkal, tojással, sajttal vagy croissant-t, kalácsot, müzlit. Vacsorára mindig volt húsleves, utána pizza, spagetti, rántott hús, virsli, karaj körettel, salátával, szósszal.

2. nap – csütörtök
A napot a salzburgi várban kezdtük, amely a salzburgi érsekek építkezéseinek köszönhetően az idők folyamán bevehetetlen erődítménnyé lett. Senki sem tudta elfoglalni, mindössze Napóleonnak adták át a salzburgiak önszántukból a várat. A városban felfedezve a nevezetességeket eljutottunk Mozart szülőházához, majd az itteni kiállítás megtekintése után megpihentünk a Mirabell Gartenben. Rövid szabadidő után a hellbrunni kastélyba látogattunk. Marcus Sitticus érsek számos itteni szökőkútja mindig a legváratlanabb pillanatban és helyen vicceli meg a látogatókat. Nekünk is bőven kijutott a vizes kalandokból.

3. nap – péntek
A halleini sóbányában mindenkit beöltöztettek, hogy a lejutás során megóvják a ruhánkat. Először kisvasúton robogtunk le egy szűk aknán keresztül a bányába, majd csúszdán közlekedtünk tovább. Végül színes fényekkel megvilágított kis tavon keltünk át, komppal, romantikus zene kíséretében. Kicsit sétáltunk is, közben rövidfilmek, kiállított tárgyak ismertették meg velünk a bánya történetét. Búcsúzóul sószórót kaptunk ajándékba. A bányával szemben még megnézhettünk egy életnagyságú kelta falut. Továbbhaladva egy órát töltöttünk a festői szépségű St. Gilgenben, onnan pedig Bad Ischlbe folytattuk utunkat, hogy megtekintsük a Kaiservillát, Ferenc József és Sissy kedvelt tartózkodási helyét. Hallstattban együtt mentünk be a csontházba, ezután mindenki kedvére bóklászhatott a hegyekkel körülvett tóparti kis településen.

4. nap – szombat
Ragyogó napsütésben indultunk a Hochalpenstraße panorámaúton a 3798 m magas Großglockner csúcs irányába. 39 hajtűkanyar után értük el úticélunkat, közben megálltunk kicsit hógolyózni, fotózkodni, megnéztük a mormotákat. Fent megcsodáltuk a globális felmelegedés miatt egyre fogyó gleccsert, többek között az Oldtimer autó- és motorkerékpár-kiállítást, felmentünk a kilátóba. Délután sem panaszkodhattunk az időjárásra. Bár esőre számítottunk, mégis sikerült bejutnunk a Kitzlochklamm nevű vadregényes szurdokba.

5. nap – vasárnap
Valahogy senki sem akart hazaindulni. Bécs mellett még megálltunk Laxenburgban, Rudolf trónörökös szülőhelyén. Rövid sétát tettünk a parkban, komppal átkeltünk a kastélyhoz és üldögéltünk egy kicsit a tóparton. 7 óra után érkeztünk Vecsésre, jókedvűen, énekelve és kissé fáradtan.

Szervezők és résztvevők
Takács István, a Boci Travel utazási iroda vezetője szervezte programjainkat, kedvesen és odafigyeléssel igyekezett mindenben a kedvünkben járni. Diákjaink udvariasan és példamutatóan viselkedtek, szívesen elvisszük őket máskor is. Köszönettel tartozunk Sztyehlik Krisztina igazgatónőnek, hogy lehetővé tette az utazást. Iskolánk 34 000 Ft-tal járult hozzá minden egyes utazó diákunk költségéhez.

Cserné Szabó Anita, Prorokné Jankovics Anita és Madarász Krisztina tanárnők

 

Videoklip itt: https://youtu.be/JpumVCzMK9U

Vélemény, hozzászólás?