Autómentes nap

Iskolánkban hagyománnyá vált a Mobilitási-hetet lezáró Autómentes napi kerékpáros felvonulás. Ilyenkor a tanulók között és a városon belül is szeretnénk népszerűsíteni a környezetbarát közlekedést, elsősorban a kerékpározást. Nem csak a levegő minőségének javítására, hanem a napi kerékpározás hatására az állóképesség erősítésére is szeretnénk felhívni a figyelmet.

A kerékpározó diákok közt volt sok 4.-es, de szép számmal jelen voltak még a 12.-esek is. A kísérő pedagógusokkal együtt mintegy 90-en indultunk el a Spotter-dombra.

A vecsési rendőrőrs egy autóval és két rendőrrel biztosította a biztonságos átvonulásunkat a városon. A kerékpáros közlekedés feltétele a szabályosan felszerelt bicikli és a közlekedési szabályok ismerete. Az iskola rendőrétől kaptunk KRESZ-teszteket felsősöknek és gimnazistáknak valót is. A Spotter-domb melletti füves területen letettük a bicókat és a gyerekek 8-10 fős csoportokban megoldották a teszteket. Ezután a minket kísérő rendőr elmondta, hogy milyennek kellene lenni a helyesen felszerelt kerékpárnak. Minden csoport átvizsgálta – a kapott információk szerint – a kerékpárjaikat, arra voltunk kíváncsiak találnak-e megfelelően felszerelt bicót. Nem sok ilyen volt. Mindeközben finom piros almával oltottuk a szomjunkat.

Felsétáltunk a Spotter-dombra, repülő-lesre, és a felszálló repülők között másfél zsáknyi szétszórt szemetet összegyűjtöttünk.

Köszönet minden résztvevőnek a lelkesedésért és a jókedvért! Külön köszönjük, a vecsési rendőrök odafigyelését és segítségét!

Bánlaki Klára