Színes hónapok egy egyre fakuló világban avagy élet a Petőfiben

Amikor belevágtunk az idei tanévbe, rengeteg kérdőjel és bizonytalanság volt bennünk. Tervezgettük, hogy mivel töltsük meg diákjaink iskolás programfüzetét, hogy a tanulás mellett egyéb élményeket, tapasztalásokat, közösen megélt örömöket is nyújthassunk nekik.

Most visszatekintve az elmúlt hónapokra elmondhatjuk, nem is reménykedtünk abban, hogy ilyen sokszínű, gazdag csokrot gyűjthetünk egybe az esztendő végére. És mindezt úgy tehetjük, hogy közben nagyon vigyáztunk az egészségükre, egészségünkre.

Szeptemberben még viszonylag szabadabbak voltunk, nem kellett a maszk. Az autómentes napra tervezett biciklitúrát idén az eső mosta el, de szerencsére volt B tervünk is. Rendőrségi előadáson sok érdekes és hasznos ismerettel lehettek gazdagabbak tanítványaink, melyeket jól hasznosíthattak a vetélkedőn és – reményeink szerint – további életük során is.

Az őszi papírgyűjtésen számos hatalmas konténert töltöttünk meg ismét hulladékpapírral. Ezzel ökoiskolai törekvéseink mellett a Diákönkormányzat és az osztályok pénztárcáját is gazdagíthattuk.

Idén sem feledkeztünk meg bundás barátainkról. A Gyömrői Árvácskák Menhelynek az Állatok Világnapjára adománygyűjtést rendeztünk. A nagy halom finomságot, takarókat, tálakat ráadásul egy lelkes csapat személyesen vitte el a kutyusoknak. Az őszi napsütésben a hatalmas séta és bundasimogatás sem maradt el.

Októberben folytatódott Gazdakalendárium programunk is. Navratil Andrea gyönyörű énekével, ízes mesélésével jól megalapozta a nap témáját. Októberi (Mindszent hava) foglalkozásunk a termesztett és vadon termő gyümölcseinkről szólt. Élményekkel teli nap volt, gyümölcsökkel, szőlővel, édes musttal és sajátkészítésű bürökdudaszóval teli.

Idén sem hagyhattuk ki az országos TeSzedd! szemétgyűjtési akciót. Többszáz gyermek színes kesztyűkkel felszerelkezve szinte az egész felsőtelepet megtisztította.

Az őszi hetekben iskolánk udvarán birtokba vehették a gyerekek a nagyon népszerű KRESZ-pályánkat is. Surrantak a biciklik, rollerek, de ügyesen befékeztek, amikor a gyalogátkelőnél pirosra váltott a lámpa. Fontos közlekedési szabályokat tanulhattak így meg. Örömmel fogadtuk a kis ovisokat is, akik az Iskolacsalogató programsorozatunk egyik állomásaként látogathattak el a pályára.

Felsorolásunk nem lehet teljes, mert nem férnék el a lap hasábjain.

De nem hagyhatjuk ki, hogy működik a kiskertünk (Petőfikert), hogy lett egy új tündérkertünk (5.b alkotása), hogy mindig szépül, épül iskolánk.

És azt sem hagyhatjuk ki, hogy idén két alkalommal is első szentáldozáshoz járulhattak gyermekeink. Hogy milyen különleges hangulata van diákmiséinknek. Hogy mennyire várjuk már a kereszténység egyik legszebb ünnepét, a karácsonyt. A szívünket készítettük már! Gyönyörű adventi koszorúkat készítettünk. A csengőnk már egy ideje különlegesen csilingel. (Diótörős csingiling, amire a kicsik mindig táncra perdülnek!) A hagyományos templomi ünnepségünket, amit sajnos idén megint nem tarthattunk meg, egy csodálatos előadással igyekeztünk pótolni. Diótörő – Zenés varázslat címmel egy igazán különleges, szívet melengető élménnyel lehettünk gazdagabbak.

Aki a „Petőfi” mellett haladt el, és felnézett az ablakokra, egy óriás adventi kalendáriumot láthatott. Minden nap nyitogattuk az ablakainkat… nyitogattuk a szívünket!

Az iskola minden dolgozója és diákja nevében:
Dudás Noémi (tanító)