Autómentes nap 2022

A szeptember 21-én délután megrendezésre kerülő környezetvédelmi programunk a Mobilitási héthez és azon belül az Autómentes naphoz kapcsolódott. A program 3 részből állt:

Elsőként bonyolítottuk le a kerékpáros felvonulást, mely több mint tíz éve hagyomány iskolánkban. Kb. 70 gyerek és 10 pedagógus alkotta a csapatot. Szeretnénk, ha a gyerekek belátnák, hogy a városi közlekedés legjobb módja a kerékpáros közlekedés. Ez nagyon fontos levegőtisztasági – környezetvédelmi szempontból, az egészségmegőrzés a rendszeres napi mozgás miatt és az energiatakarékosság miatt is. A vecsési rendőrőrs rendőrei és a polgárőrök kísérték a csapatot, biztosítva a biztonságos előrehaladást. Köszönjük segítségüket! A közel egy órás túra 10 km hosszú volt és szinte az egész várost bebarangoltuk.

Visszaérkezésünk után Papp Tatjána rendőr százados a Monori rendőrkapitányság Bűnmegelőzési osztályának munkatársa várt bennünket. A szabadba tervezett foglalkozást elmosta az eső, így a tornateremben beszélgettünk a biztonságos kerékpáros közlekedésről, a kerékpáros KRESZ-ről és a balesetmegelőzésről.

Ezután az átmeneti esőszünetben Kocsis Nóra igazgató helyettes átadta az iskola előtt elhelyezett kerékpár karbantartó állomást. Az elmúlt tanévben, az akkori 4.a osztály részt vett a Cetelem Bank „Zöldebben a suliba” pályázatán, ahol 200000 forintot nyert, melyet az iskola a hiányzó összeggel kiegészítve egy kerékpár karbantartó állomást vásárolt. Itt a kerekek felfújása mellett apróbb karbantartásokat is elvégezhetünk, ezzel segítve a biztonságos közlekedést. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy előszőr mi állítottunk fel ilyen szervízállomást a városban. A szervízállomásban rögzített módon vannak elhelyezve a kerékpár karbantartásához szükséges szerszámok: különböző méretű imbuszkulcsok, franciakulcs, harapófogó, csavarhúzók, emelőkar a kerekekhez, lábbal működtethető kerékpárpumpa. Az eszköz egy zárt rendszer, mely 100 forintos érmével nyitható, a használatot követően a szerszámok visszahelyezése után a henger ajtajának bezárásával az érme visszakapható.

A szervízállomást közterületen helyeztük el, de kamerával megfigyelt területen. Reméljük senki nem közeledik hozzá rossz szándékkal és nagyon sokáig jó szolgálatot tesz az iskola tanulóinak és városunk kerékpáros népességének.