Tanártalálkozó Párizsban

Szeptember közepén lezajlott a Comenius program első tanártalálkozója Párizsban. Két-két tanárnő, valamint egy tanár kolléga ült össze összesen négy országból, Németországból, Franciaországból, Olaszországból és tőlünk Magyarországról, hogy megbeszélje a program  pontos menetrendjét, az utazások időpontját, a feladatokat és a kiadásokat.

Tanulóink először 2013-ban advent idején Németországban, aztán a következő évben, 2014 májusában Magyarországon, majd 2014 decemberében Franciaországban és utoljára 2015 májusában Olaszországban töltenek el néhány napot. Az utazásokon kívül interneten tartják a kapcsolatot és mi tanárok is a rendszeres félévi találkozókon kívül minden hónapban skype-konferenciát tartunk. A program eseményeiről saját honlapon adunk hírt. A tanulók először is bemutatkozó fogalmazásokat írnak, majd lakóhelyük térségét ismertetik meg a többiekkel. Természetesen németül, mivel ez a közvetítő nyelv, amit mindenki beszél. Következő feladat kérdőívek szerkesztése, összehasonlítása és kiértékelése, amelyekkel a családok és az iskolák energiafelhasználását vizsgálják. A tanulók tapasztalatokat cserélnek, megismerkednek a partnerországok iskoláinak természetvédelmi programjával, új ötletekkel ösztönzik egymást. Az utazások célja részben munka, részben szórakozás. Éppolyan fontos betekintést nyerni az adott ország kultúrájába, lakóinak életmódjába, egymást elfogadni, barátságot kötni, élményeket szerezni.

Ennek megfelelően zajlott le a tanártalálkozó is. Élményt jelentett a többi kollégát, kolléganőt megismerni, velük együtt dolgozni és Párizs nevezetességeit megcsodálni. Vendéglátóink gondoskodtak a szállásunkról, késő éjszakáig járták velünk a várost, meghívtak vacsorára és mindenben segítségünkre voltak. Köszönjük a szíves vendéglátást! A német kolléganők szorgalmuknak köszönhetően tisztában voltak a Comenius program legkisebb részletével is és mindnyájunkkal megosztották tudásukat. Mindenkivel törődtek, mindig számíthattunk rájuk. Sajnos a legfiatalabb résztvevőnknek betegség miatt hamarabb haza kellett térnie, reméljük, azóta jobban van. Az olasz kolléganők elbűvöltek minket a vidámságukkal, kedvességükkel. Sokszor megnevettettek minket, rögtön összebarátkoztunk velük. Jó kis csapat jött össze, eredményesen tudtunk dolgozni.

Sose felejtjük el a sétát a Champs-Élysén, a gyönyörű éneket a misén a Nore Dame-ban, az éjszaka kivilágított Eiffel-tornyot, a kettős szivárványt a Sacre Coeurnél és a vacsorát Sophie-nál.

Madarász Krisztina
fotó: Osikoviczné Csendesi Mária

Vélemény, hozzászólás?