Ökoiskola – témanap (2014. 11. 21.)

Ökoiskolai témanap – A víz napja (2014. november 21.)

Idei ökoiskolai témanapunknak a víz állt a középpontjában. A tavalyi Energianapon már jól bevált rendszer szerint az alsó és felső tagozatosok az iskolában, a gimnazisták pedig a Bálint Ágnes Kulturális Központban vettek részt különböző tematikus programokon.

Az alsósoknak a tanító nénik szerveztek játékos foglalkozásokat, a felsősök pedig forgószínpad-szerűen, négy helyszínen hallgattak előadásokat a vízzel kapcsolatos témákról. Dr. Popon Rozália és Nagyné Vincze Ágnes, iskolánk doktornője és védőnője szervezetünk vízháztartásáról és az alkoholnak a szervezetre gyakorolt hatásáról beszélgetett a gyerekekkel, Horváth Rita tanárnő a Netfit programot ismertette, Almássy Tamás, a Klímabarát egyesület képviselője pedig a Pannon sivatag c. film kapcsán beszélt a helyi közösségek energiaközösséggé válásának lehetőségeiről. Ezen kívül minden osztály ellátogatott a Bálint Ágnes Kulturális Központba, ahol megtekintették az Éltető víz című vándorkiállítást, amelyet a Magyar Mezőgazdasági Múzeumból kaptunk kölcsön erre az alkalomra és a Kulturális Központ aulájában helyeztünk el.

A gimnazistáknak először Debreczeny László, a Fővárosi Vízművek munkatársa tartott egy nagyon érdekes előadást az ivóvíz tisztításáról és a szennyvíz okozta problémákról. Ezután az Együtt egy drogmentes Magyarország Mozgalom aktivistái interaktív drogprevenciós előadást tartottak, majd Jarolics Béla, a Szent István Egyetem professzora beszélt a vízbázisunkról. Végül a WWF képviseletében néhány fiatal előadó a hódokról tartott ismeretterjesztő bemutatót. A szünetben a tanulók megtekinthették az aulában az Éltető víz kiállítást, amelyről egy kvízt is kitölthettek.

Diákjaink ez alkalommal is sok érdekes ismerettel gazdagodtak és a visszajelzések alapján érdekesnek és hasznosnak találták a témanapot.

Bekkerné Fenyő Ágnes

 

Vélemény, hozzászólás?