Jól érezte magát nálunk a tanév során két külföldi vendégdiákunk

Az idei tanévben két külföldi diákunk is volt az AFS (Magyarországi Nemzetközi  Csereprogram Alapítvány) szervezésében. Tonnam Thaiföldről jött iskolánkba, és olyan jól érezte magát, hogy még egy másik diákot is idevonzott hozzánk: Dorukot, aki pedig Törökországból érkezett. A tanév folyamán elsősorban a 11.b osztály vendégszeretetét élvezték, de megfordultak más osztályok óráin is, részt vettek az iskolai programokon, kirándulásokon, illetve az Alapítvány jóvoltából rengeteg helyre eljutottak, hogy megismerjék a magyar kultúrát. Itt-tartózkodásuk végén mindketten letették az  alapfokú nyelvvizsgát magyarból, de persze elsősorban angolul kommunikáltak a mi diákjainkkal, akik pedig már csak emiatt is ugyancsak sokat profitáltak ittlétükből.

Az alábbiakban két vendégtanulónk összegzi benyomásait a nálunk töltött tanévről.

Először Tonnamot kérdeztük:

–  Miért döntöttél úgy, hogy Magyarországra jössz?

– Szerettem volna többet tudni erről az országról. Érdekes kihívásnak tartottam, hogy elmenjek egy távoli kis országba, amelyről szinte semmit nem tudtam.

– Mit gondolsz a mi kultúránkról?

– A kultúrátok nagyban különbözik az én thaiföldi kultúrámtól. Néhány dolgot butaságnak tartok, néhányat a mai napig sem sikerült megértenem, de összességében semmi sem okozott sokkot.

És mi a véleményed az iskolánkról?

Az iskolátok fantasztikus, nagyon megszerettem! Az osztálytársak és a többi diák is mind nagyon kedves volt hozzám, a tanárok pedig mindent megtettek, hogy motivált legyek a tanulásban, és hogy segítsenek nekem.

Mi okozta a legnagyobb nehézséget?

– Azt hiszem, a téli időszak, mert az nekem nagyon hideg volt, és amikor ráadásul a szél is fújt, még hidegebbnek éreztem – ehhez nem vagyok hozzászokva.

Doruk pedig így foglalta össze tapasztalatait:

– Egy másik magyarországi iskolából kerültem ide, ahol nem igazán éreztem jól magam, úgyhogy nem volt könnyű az első hónap, amíg sikerült a korábbi rossz benyomásaimat felülírni. Ebben az iskolában azt szeretem, hogy nagyon sok új barátot szereztem, akikkel már egyre inkább anyanyelvükön is tudok beszélni.