Határtalanul 2024

Magyar emlékek nyomában Szlovéniában és Horvátországban

 

Az idei tanévben is elérkezett a várva várt Határtalanul programunk a hetedik évfolyamnak. Szlovénia és Horvátország magyar emlékeit indultunk el felfedezni. Öt napot tölthettünk a program keretén belül külhonban, kettő napot Szlovéniában, hármat pedig Horvátországban.

Szlovénia területén járhattunk olyan helyeken, mint például, Lendva, ahol Makovecz Imre tervezte a színházat, amit megnézhettünk, majd megemlékezhettünk Zala György szobrász munkásságáról a lendvai várban. Természetesen Szent István szobra mellett sem mehettünk úgy el, hogy ne helyeztünk volna el egy koszorút és ne emlékeztünk volna meg róla. Utunkat folytatva megálltunk egy XIX. században épült szoknyás haranglábnál egy fotó erejéig. Kicsit elkeseredve, de mégis elmentünk megnézni Dobronakon található kétnyelvű magyar iskolát, ahol szerettünk volna találkozni diákokkal, de erre nem kaptunk engedélyt, így csak kívülről néztük meg az épületet, közben elsétáltunk Dobronoki György szépen felújított emlékháza mellett.

Még mindig Szlovéniában egy mintagazdaságot tekinthettünk meg, ahol a vendéglátók sok-sok információval halmoztak el bennünket, kedvesen körbe vezetve a területen és végül még finom ízletes spárgakülönlegességeket is kóstolhattunk. Megköszönve a szíves vendéglátást, tovább haladtunk egy mesebeli erdő szélén található kerek templomba, ahol gyönyörű falfestménymaradványokat nézhettünk meg, amik az 1300-as években készültek.

Természetesen nem hagyhattuk ki azt a templomot sem, amit Aquilai János keze munkáját mutatja be Kapornak településen, majd pedig a tájházba látogattunk, hogy kicsit megismerkedjünk az ottani népi kultúrával, hagyományokkal, megnézhettünk érdekesebbnél érdekesebb eszközöket, tárgyakat, fotókat.

Szlovéniai utunk a hegyek felé vettük, pontosabban a hármashatárkőhöz, ahol megemlékeztünk az 1989-es vasfüggöny első megnyitásáról. Lassan elértünk arra a helyre, aminek megtekintésével lezártuk a szlovéniai két napos programjainkat, ez pedig Felsőlendván található legnagyobb várerődítmény volt, amit csak a belső udvaráról tekinthettünk meg, mivel felújítás alatt áll.

Elhagyva Szlovéniát egy másik ország felé vettük utunkat, mégpedig horvát területre indultunk, hogy itt is megismerkedjünk a régi magyar emlékekkel. Csáktornyán természetesen Zrínyi Miklós emlékének nyomába eredtünk, megnéztük a kastély, a várost és megemlékeztünk a Szigeti veszedelem írójáról, koszorút elhelyezve az emlékművénél. Folytatva az ismerkedést Varasd városa felé indultunk, ahol a várat nem hagyhattuk ki és természetesen a városi séta sem maradhatott el, hisz II. Andrástól kapott városi rangot.

Hosszú buszos utazás után megérkeztünk az Adria partjaihoz, ahol tovább folytattuk még az emlékek gyűjtését a horvát területen. Hajnal Antal tervezte hullámtörő gáthoz sétálva néztük meg Rijeka városát, elhaladva gróf Batthyány Lajos nyaralója előtt elérve Trast várát, amely a Frangepán hercegség, később pedig Zrínyi család birtoka. Visszafelé sétálva a várból megnéztük Boldogasszony bazilikát, Szűz Mária kegyhelyet is.

Folytattuk utunkat Opatija felé, hogy ott végig sétáljunk azon a részen, ami a Monarchia ideje alatt a magyar elit nyaralóhelye volt, közben megálltunk a Hotel Palace Bellevue-nál, Markuszovszky Lajos tábori orvos utolsó lakhelye előtt.

Gyorsan teltek a napok, hosszú útra indultunk utolsó nap, amikor is még egy megállónk volt hátra, ez nem más, mint a horvát főváros, Zágráb. Történelmi sétát tettünk az óvárosban, a Kaptol dombon, beérve a Szent István székesegyházhoz, majd a Kőkapun át a Gradecre, a Szent Márk templomhoz értünk, ahol megtekinthettük az Országgyűlés épületét és a Báni palotát. Innen egy rövid séta után elérkeztünk az alsóváros központjába, ahol Jelasics szobra áll. Innen indultunk hazafelé, hisz még sok-sok kilométer állt előttünk. Késő estére értünk Vecsésre, fáradtan, de sok-sok élménnyel, emlékkel és ismerettel.

 

Peresáné Kállay Georgina

projektfelelős

Határtalanul program diákszemmel: https://sway.cloud.microsoft/MzRBwhEKlETPaaKP?ref=Link

Részletes beszámoló: https://sway.cloud.microsoft/0hLxz7TkYcLwKZPW?ref=Link

logo