17 évesen felnőtt magyar bajnok …

Dely Dominik, a Petőfi Gimnázium tanulója áprilisban Muaythai küzdősportban magyar férfi bajnok lett. Megkértük, meséljen magáról, az eredményeiről és arról, hogyan jutott el idáig.

Édesapám 9 évesen vitt le az első karate edzésre. Csupán önvédelem céljából és hogy a fölösleges energiámat le tudjam mozogni. Minél inkább elmélyültem a küzdősportban, annál jobban éreztem, hogy többre vágyom. Ezért kerestük meg 2014-ben Rátóczi Krisztián edzőt és az ő segítségével szépen jöttek az eredmények. Krisztiánnak támadt az az ötlete, hogy a K1 szabályrendszerben induljak versenyen. Rendkívüli furcsának találtam a küzdelmet a ringben, de szinte azonnal beleszerettem. Így a karate egy picit háttérbe szorult. 2017-ben Krisztiánnak sajnos külföldre kellett költöznie, ezért két éve Szabó Lászlóhoz kerültem, aki Muaythait oktat.

Szerintem a Muaythaihoz csak kitartás kell, mint a legtöbb sporthoz. Én kiskoromban úgy futottam, mintha gumicsizma lenne a lábamon, de ez a sok gyakorlás után javult. Soha nem szabad feladni. Iskolaidőben 4-5 edzésem van egy héten, de a nyári szünetben néha 10-12 is. Jelenleg heti 3 edzésem van Nagy Balázsnál a Perfect Fight clubban és egy edzésem Bányász Adriánnál, Tatabányán. Az a jó, hogy este vannak az edzések, így amikor haza érek, egyből le tudok ülni tanulni. Nagyobb dolgozatok előtt persze kihagyok egy-egy edzést, de egyébként szerintem könnyedén össze lehet egyeztetni a tanulást és az edzést. Nagyon szeretek horgászni és focizni is emellett, de sajnos erre már nem jut időm.

A sporttal rengeteg olyan helyre eljutottam, ahová egyébként nem tudtam volna. Volt olyan év, amikor hat országban jártam. 2018. augusztus 2-án például Thaiföldön, Bangkokban vettem részt a Muaythai világbajnokságon, ahol 5. helyezést értem el. Számos eredményemre vagyok büszke, de a leginkább a felnőtt magyar bajnoki címemre, amit pár hete sikerült megszerezni 17 évesen. Hosszú távú célom, hogy  indulási jogot szerezzek az olimpiára, ami már nem lehetetlen, mert az olimpiai sportágak közé nagy eséllyel bekerülhet a Muaythai is.

Sok embernek lehetne köszönetet mondani, de én elsősorban a szüleimnek szeretnék, mert ők azok, akik lelkileg és anyagilag támogatnak. Nélkülük nem tudnám űzni ezt a sportot. Az osztályom mindenben segít, ha valamit nem értek, egyből elmagyarázzák. Amikor a sport miatt nem tudok iskolába menni, rögtön küldik az anyagot. Lelkileg is mindig mellettem vannak. Az iskolában nagyon jól érzem magam. A tanárok nagyon humánusak. Megértik, ha egy-egy órára nem tudunk készülni. Ha valamit nem értünk, újra elmagyarázzák. Személy szerint nekem az tetszik a legjobban hogy családias a légkör. Mindenki jóban van mindenkivel. Nincs kiközösítés, csúfolás. Köszönöm szépen osztályfőnökömnek, Madarász Krisztina tanárnőnek a rengeteg türelmet.

Dely Dominik 10.b