Olaszországi kirándulás

A tavaly megkezdett olasz diákcsere projekt keretében idén iskolánk diákjai töltöttek egy hetet Olaszországban, a Padova melletti Abano Termében. Nagy izgalommal készültünk az utazásra, az előttünk álló élményekre, és persze az olasz barátainkkal való újbóli találkozásra.

Nem is ért senkit csalódás: 16 diákunk és a két kísérő tanárnő, Bekkerné Fenyő Ágnes és Takács Anna, egy fantasztikus élményekkel teli, varázslatos hetet töltött el a nyarat idéző napsütésben. Az iskolai foglalkozásokon kívül megismerkedtünk Abano Terme és Montegrotto városkáival, bejártuk Padova nevezetes helyeit, az utazás fénypontjaként pedig Velencét fedeztük fel. Megtekintettük a Veneto tartomány önkormányzataként funkcionáló Palazzo Ferro-Fini reneszánsz épületét, sétáltunk a zegzugos kis utcákon, átkeltünk sok keskeny csatornán és a Canal Grande-n, és természetesen voltunk a Szent Márk székesegyházban is.

Velencét idézte fel a Chioggia-ban, ebben a hangulatos kisvárosban tett sétánk is, amelynek végén a tengerparti pihenés közben a legbátrabbaknak még fürdésre is volt lehetőségük.

Padovában a középkori városközpont és a híres egyetem megtekintése mellett nem maradhatott el a Szent Antal bazilika meglátogatása sem, amelyet egy rendkívül kedves, energikus és remek humorérzékű magyar idegenvezető magyarázatai tettek felejthetetlenné. Megcsodáltuk a bazilika építészeti különlegességeit, Szent Antal sírját és ereklyéjét, de ezek mellett Ildikó néni számtalan egyéb érdekességre is felhívta a figyelmünket.

A hagyományos nevezetességeken kívül sok egyéb látnivalót is megnéztünk egyhetes ott-tartózkodásunk során. Voltunk egy színházi előadáson, ahol egy angol társulat a Hamletet adta elő musical formában; látogatást tettünk egy gyönyörű, tervezett olasz kertben, ahol 400 éves fák és sövények között számos szökőkút, egy kis kastély és egy labirintus is található; jártunk egy különleges uszodában, ahol a világ legmélyebb, 40 méteres medencéjében gyakorolhatnak a búvárok; láttunk római kori felvonulást; az egész napos járkálás fáradalmait pedig az egyik este egy termálfürdő medencéiben pihentük ki.

A sok-sok élmény mellett természetesen nem maradhatott ki a híres olasz pizzák, tészták és fagyik végig kóstolása sem, a programokat pedig a diákok által szervezett esti bulik, egy családi nap, és egy jó hangulatú búcsúest egészítették ki.

A diákcserék a számtalan új benyomáson kívül nagyszerű nyelvgyakorlási lehetőséget is nyújtanak a tanulóknak, hiszen mindenkit a partnere családja szállásol el. Így a folyamatos angol beszéden kívül az olasz családok életébe is bepillantást nyerhettünk. Diákjaink az utazás alatt rengeteg élménnyel gazdagodtak, tágult a látókörük, fejlődött a nyelvtudásuk, és persze mindenki remekül érezte magát.

Az utazás megvalósításához nagy segítséget nyújtott az iskolától kapott anyagi támogatás, amelyet ezúton is köszönünk Sztyehlikné Hegyi Krisztina igazgató asszonynak és fenntartónknak, a Váci Egyházmegyének.

Bekkerné Fenyő Ágnes
szervező tanár

 

 

Vélemény, hozzászólás?