Élményprogram a MiniPoliszban – nyeremény a DM-Mosolygó fogacskák pályázatán

Osztályunk első pályázati részvétele nagyon izgalmasan alakult, de végül a sok szavazatnak köszönhetően megnyertük a DM Mosolygó Fogacskák közönségdíját, az egynapos kirándulást a budapesti MiniPoliszba.

Izgatottan vártuk április 25-ét, amikor is jöttek a buszok a gyerekekért, hogy eljuttassák az 1.a osztályt ebbe a különleges világba.

Érkezés után részt vettünk a „Közlekedj okosan!” programon, melyet egy rendőrnő tartott, és a közlekedés alapvető szabályait sajátíthattuk el a segítségével. Közvetlen utána megtörtént a fotózással egybekötött hivatalos nyereményátadás. A gyerekek már tűkön ülve várták, hogy mihamarabb birtokba vehessék ezt a csoda-birodalmat! Ahányan voltak, annyifelé szaladtak, hogy kipróbálhassák magukat a felnőttek áhított  világában. A temérdek – méretükre szabott – helyszínen olyan népszerű foglalkozásokat próbálhattak ki, mint az állatorvos, vonatvezető, postás, pizza-szakács, felszolgáló, bolti eladó, banki ügyintéző, tűzoltó, darukezelő, fogorvos. A mini ALDI és Drogerie Markt üzletekben nem csak a bevásárlást végezhették önállóan, de beülhettek a kassza mögé is, és valódi vonalkód leolvasóval és pénztárgéppel dolgozva élhették bele magukat a pénztáros szerepébe. A mini hotelben a recepció és kávézó nagyon népszerű volt, mindig volt az osztályunkból vendég vagy épp vendéglátó a helyszínen. A fogorvosi rendelőben lelkesen fúrták-tömték a „beteg” fogakat, a pizzériában gyúrták, nyújtották a tésztát, hogy a frissen sütött pizzát mihamarabb felszolgálják a türelmetlen vendégeknek. A Sió gyümölcslé feldolgozójában szüntelen préselték a nedűt, az OTP-ben lelkesen forgatták a bankókat a pénzszámláló automatában és az UV lámpa alatt. A bélyegzők nem csak itt csattogtak, de a postahivatalban is kezelésbe vették a gyerekek a feladni kívánt küldeményeket. A vonatvezető fülkéje és a forgalomirányító központ nemcsak a fiúktól volt hangos, a lányok is kipróbálták magukat a szakmában, és lelkesen vezényelték az utasításokat a mikrofonba. Mozgásban voltak egész nap, és olyannyira nem fáradtak el, hogy a mini kresz pályán is szakadatlanul rótták a köröket a kis biciklikkel, épp csak akkor álltak meg, ha pirosra váltott a lámpa. A rádió stúdióban önfeledt hangulatban zenéltek, közvetítettek és még táncoltak is. Az állatorvosi rendelőben szinte minden plüss házi- és vadállat sorra került, nem úszta meg senki szuri, vagy egy kisebb műtét nélkül. A szelektív hulladékgyűjtés rejtelmeibe is betekintést nyerhettünk, sőt a NÉBIH standjánál még tehenet is lehetett fejni.

Ebben a méreteikre kicsinyített városban néhány órára feje tetejére állt a világ, és a gyerekek kiélhették kreativitásukat, vágyaikat, hogy úgy játsszanak a felnőttes dolgokkal, ahogyan csak ők tudnak: önfeledten és teljes beleéléssel; maximális fordulatszámon és  végtelen örömmel. Ezek a  boldog órák gyorsan megteltek vidámsággal, élményekkel; szinte észre se vettük, hogy elrepült az idő. A látványos és élvezetes kiállításon töltött pillanatokra évek múltán is élmény lesz majd visszaemlékezni. Ki tudja? Talán tényleg van, aki itt talált rá álmai foglalkozására, és kapott olyan impulzust, ami segítséget nyújt majd a jövőben a pályaválasztásban. 😊

 

Hálásan köszönjük mindenkinek a rengeteg szavazatot, mely lehetővé tette, hogy a szavazáson elsők legyünk. Külön köszönjük az iskola vezetőségének, hogy „szabadnapot” kaptunk erre a napra, és a tanító néniknek, hogy elkísérték az osztályt, együtt örültek a nyereménynek, és részeseivé váltak ennek a kalandnak.

Leé Katalin

1.a osztályos szülő

(fotó: Leé Katalin és Balla Edit)