Nemzetiségi hét – Nationalitätenwoche – 2020. április 4-8.

Április első hetében nemzetiségi hetet rendeztünk, hogy népszerűsítsük diákjaink körében a német nemzetiségi kultúrát.

Az iskola bejáratánál kiállított vecsési népviselet fogadta az iskolába érkezőket, majd belépve a német nemzetiségi címerrel ellátott plakát. A függőfolyosón a svábok mindennapi életében használt tárgyak képeit helyeztük el, a diákok illusztrált német közmondásokkal díszítették fel a szekrényeiket a folyosón. A hét minden napján egy szünetben sváb zene szólt és „infó-cseppek” hangzottak el, azaz rövid információt kaptak a tanulók Vecsés történetéből. Csengetéskor a „Jetzt geht’s los” gyorspolka refrénje szólalt meg. A folyosón és a porta előtt nemzetiségi témájú filmeket láthattunk a tévéképernyőkön.

Minden napra jutott valamilyen esemény, ami az egész iskolát érintette, emellett a tanórákon is igyekeztünk a témához kapcsolódni. Többek között a következő eseményekre került sor:

 

Hétfőn a diákok élőképet alkottak az udvaron, a szünetben sváb népdalokat énekeltünk. Kedden a Schulralley keretében sváb települések német nevét kellett megkeresni a folyosón, majd Magyarország  térképén beazonosítani. Ebben a feladatban külön kiemelnénk a másodikos kisdiákok lelkes részvételét.

Szerdán vecsési táncokból rendeztünk flashmobot, amit a Rosmarein tánccsoport néhány tagja indított el Doróné Zemmel Katalin és Bittner Olivér vezetésével. Az élőzenét a Brunner zenekar fúvósai szolgáltatták: Brunner Bence, Hídvégi Zoltán,  Rainer -Micsinyei László, Ujvári Zoltán és Zehetmayer József.

Délután zajlott le a  német és angol prezentációs verseny.

Ennek eredményei:

Németből:

I. Antal Laura- Németh Vanda 9.b

II. Szlahó Anna7.b, Gáspár Adrián 9.b

lll.  Vadászi Zsófia 8.b

Különdíj: Pfeffer Balázs

Angolból:

I. Gáspár Adrián 9.b

II. Dénes Laura 9.b

lll. Néráth Dóra 11.c

Csütörtökön kerékpáros történelmi túrára invitáltuk tanulóinkat, hogy betekintést nyerjenek Vecsés németajkú lakosságának történelmébe. A Temető – Epres – Cifra Csárda – Hősök Ligete – Iskola utca – Szent Kereszt templom – Tájház útvonalat követtük, közben  Frühwirth Misi bácsi tartott ismertetést Vecsés régi épületeiről.

Pénteken vecsési savanyúságot kóstolhattak a diákok, amelyet Szabadosné Schiller Katalin ajánlott fel iskolánknak. Ha már a finomságokról esik szó, meg kell említenünk, hogy az iskolai büfében Kati néni, (Ligeti Katalin) minden nap más hagyományos nemzetiségi étellel kedveskedett nekünk. A Strudelessen,  rétesevés sem maradhatott ki, ebben több osztály is lelkesen vett részt.

 

A 16-os teremben fotósarkot rendeztünk be, a diákok beöltözhettek népviseletbe és  fényképezkedhettek. Ének és német órákon német nemzetiségi dalokat tanulunk. Utóbbin „nyelvészkedtünk”, megismertük a sváb dialektus jellegzetességeit, összehasonlítottuk a német irodalmi nyelvvel (Hochdeutsch). Rajz órán a magyarországi németek és vecsési svábok címerét rajzolták le a gyerekek. Történelem órán a magyarországi német nemzetiség története volt a téma. Testnevelés órán kipróbálhatták a diákok a Wassermann baden, futóméta és  várméta játékokat. Fizika és matematika órán plakátot készítettek német tudósokról. Az iskolakertben és biológia órákon a káposzta volt a téma, alsóban pedig előkerültek a  népi játékok, dalok, táncok. A kicsik ellátogattak a vecsési tájházba is, ahol közös programon találkozhattak az óvodásokkal is.

Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik munkájukkal, segítségükkel, részvételükkel hozzájárultak  a Nemzetiségi hét sikeréhez és köszönjük Igazgatónőnk, Osikoviczné Csendesi Mária fáradozását. Reméljük, diákjaink is hasznosnak és szórakoztatónak találták a hét eseményeit.

 

Madarász Krisztina

idegen nyelvi munkaközösség-vezető