Környezetvédelmi plakátverseny

Iskolánkban a Föld napjáról minden évben meg szoktunk emlékezni. Idén ebből az alkalomból a Comenius projektünk célkitűzéseivel összhangban környezetvédelmi témahetet hirdettünk. Minden tagozat kapott egy témakört, amelyen belül az osztályoknak egy-egy plakátot kellett készíteniük. A cél az volt, hogy a tanulók elgondolkodjanak az adott témáról, a saját életükben is megvalósítható és hasznosítható ötleteket gyűjtsenek a környezetvédelem terén. A plakátokat kiállítottuk az iskolában és egy háromfős, tanárokból álló zsűri pontozta őket. A nyertesek mind a három kategóriában egy-egy vödör nápolyit kaptak jutalmul. A versenyről, a kész pályaművekről a Williams Televízió készített egy videóbeszámolót, amelyben néhány diákunk rövid interjút is adott.
Az alsó tagozatosok a szelektív hulladékgyűjtés, a környezet tisztaságának a megóvása témájában gondolkodtak. A felsősök témája az energiatakarékosság volt, a gimnazisták pedig a megújuló energiaforrások felhasználásáról készítettek plakátokat. Örömmel láttunk a szebbnél szebb, ötletesebbnél ötletesebb alkotásokat, amelyek arról tanúskodnak, hogy diákjaink számára fontos a környezetvédelem, valamint naprakész és használható információkkal rendelkeznek róla. A plakátok között volt figyelemfelhívó, ismeretterjesztő, humoros, többféle szelektíven gyűjtött és újrahasznosított hulladékot felhasználó, sőt még egy valóságos terepasztal is sokféle állattal és növénnyel.

A nyertes pályaművek:

Alsó tagozat:

Első helyezettek: Tengerpart – terepasztal (1. a), Hulladék, nem szemét! (3. a)

Második helyezett: Ha okosan “szemetelsz”… (2.a)

Harmadik helyezett: Ilyen, ha óvjuk (3.b)

Felső tagozat:

Első helyezett: Takarékoskodj! (6.a)

Második helyezett: Fürdő víziló (7.b)

Harmadik helyezett: A Föld az utolsó reményünk (7.a)

Gimnázium:

Első helyezett: Megújuló energiaforrások (11.oszt.)

Második helyezett: Állj át a sötét oldalra! (11.ny)

Harmadik helyezett: Kezünkben a világunk sorsa (9.ny)

Köszönjük az osztályoknak a részvételt, a tanító néniknek – osztályfőnököknek a segítséget és kiemelten Grudl-Turi Gábor tanár úrnak a témahét menedzselését és a plakátok profi kiállítását, Krupa Sándor tanár úrnak pedig a fotókat. Reméljük, a plakátok elkészítése során végzett kutatómunka és a környezetvédelem témáiban való elmélyülés diákjainknak tartósan a hasznukra válik!

Bekkerné Fenyő Ágnes

Vélemény, hozzászólás?