GeoSEE nemzetközi geotermikus konferencia Vecsésen

2014. április 29-én geotermikus konferenciát rendeztek a vecsési Bálint Ágnes Kulturális Központban. „Az alacsony hőmérsékletű geotermikus erőforrások innovatív felhasználása Délkelet-Európában” alcímet viselő rendezvényre a téma szakértőin kívül a környékbeli iskolák diákjait is meghívták, mivel az energiahatékonysággal és -tudatossággal foglalkozó szakemberek pontosan tudják, hogy a fiatalok kezében van az emberiség jövője ebből a szempontból is. Ha a mostani iskolások nem értik meg, hogy mi az ő felelősségük Földünk megőrzése érdekében, ha nem tanulják meg idejekorán, hogy a készletek kimerítése helyett azok hasznosítása a cél, akkor igen sötét jövő vár mindannyiunkra. Práczki Péter, a konferencia egyik szervezője, több, megújuló energiával foglalkozó projekt résztvevője (GeoSEE, RE-SEEties, stb.), aki már nem egy környezetvédelmi rendezvényünket tisztelte meg jelenlétével – többek között az őszi Energianapunkon és a Comenius-projekt nemzetközi diáktalálkozóján tartott nekünk előadásokat –, ez alkalommal harminc helyet biztosított gimnáziumunk tanulóinak ezen a konferencián. Az érdeklődők között természetesen a környezetvédelem témáival idén kiemelten foglalkozó Comenius-csapat is ott volt.

A rendezvényt a vendéglátó és a szervező önkormányzat (Vecsés város ill. Budapest XVIII. kerülete) részéről  a két polgármester, Szlahó Csaba és Ughy Attila nyitották meg. Utánuk Práczki Péter beszélt a hallgatóságnak a konferencia fő témájáról, a geotermikus energia hatékonyabb kihasználásáról, majd az Európai Geotermikus Energia Tanács (EGEC) elnöke, Dr. Burkhard Sanner tartott egy angol nyelvű előadást. A téma geológiai hátteréről a következő előadásból, dr. Nádor Annamária geológustól tudhattunk meg érdekes dolgokat, majd Kujbus Attila prezentációja következett a geotermikus energiatermelés innovációs irányairól. Ezután az előadók kerekasztal beszélgetést folytattak a színpadon a geotermikus erőforrások kihasználásáról, az egyes országok eltérő gyakorlatairól.

S hogy mennyire igazuk van a szakembereknek, amikor az érdeklődő diákok számára lehetővé teszik, hogy ilyen komoly témákról is legyenek információik, lássuk, miként vélekednek az érintettek a konferenciáról:

„A konferencia által nagyon sok fontos dolgot megtudtam a geotermikus energiáról. A prezentációk egyszerűen nagyon jók voltak és láttam, hogy próbálják a számunkra érthetően, ’gyereknyelven’ elmagyarázni. Ez nagyon tetszett. Nem is gondoltam volna, hogy annyi ország gondolkodik környezettudatosan, hogy a jövő számára egy szebb és jobb Földet adjunk az unokáinknak. Hiszen a Föld nem a miénk, mi csak kölcsön vettük az unokáinktól egy kis időre. Összességében úgy gondolom, nagyon tanulságos ismeretterjesztő programon vehettünk részt.” (Horninger Alexandra, 9. ny)

Bekkerné Fenyő Ágnes
Képek: Práczki Péter

További információk:

Vecsési Tájékoztató cikke
Cikk Vecsés város honlapján

Összefoglaló:

Vélemény, hozzászólás?