Diáktalálkozó Párizsban, 2014. november 22-26.

Az idei tanév elején folytatódott gimnáziumunk Comenius projektje. A tavaly decemberi németországi és a májusi magyarországi találkozó után idén novemberben hét diákkal Párizsba látogattunk.

Vendéglátóink gondoskodtak róla, hogy sokféle tapasztalattal gazdagodjunk: a projekt alaptémáját képező környezetvédelmi programokon kívül sok kulturális élményben is részünk volt.

 

Megérkezésünk és a diákszállón elfogyasztott finom vacsora után egy rövid sétát tettünk a környéken, a Szajna partján. Negyed óra sétával elértük a Notre Dame székesegyházat és megcsodálhattuk a karácsonyi fényözönben ragyogó várost.

 

Másnap munkával kezdtük a napot: partneriskolánkban, a vincennes-i Notre-Dame de la Providence iskolában találkoztunk a német, az olasz és a francia csoporttal. Sok diák régi ismerősként üdvözölte egymást, az újak beilleszkedését pedig vidám ismerkedős játékok segítették. Ezután a gyerekek munkához láttak. Négy vegyes nemzetiségű csoportban dolgoztak a közös projekttéma négy feladatkörén, az együtt tervezett ideális öko-iskola kialakításán. A négy csoport témái az energiatakarékosság, a szeméttermelődés csökkentése, a környezetbarát módon előállított termékek használata és a természetközeli épület megvalósítása voltak. A diákok ötleteket gyűjtöttek, megvitatták azok megvalósíthatóságát, és plakátokat készítettek, hogy be tudják mutatni ötleteiket a többieknek.

 

A csoportmunka végeztével egy kis jellegzetes párizsi étteremben ebédeltünk, majd elsétáltunk a Louvre-ig, ahol megcsodálhattuk a híres Mona Lisát, a Milói Vénusz szobrot, és még számos más műalkotást. Ezután Párizs egy újabb részét barangoltuk be, részt vettünk a szentmisén a Notre Dame székesegyházban, este pedig hajós városnézésen gyönyörködhettünk a pazarul megvilágított nevezetességekben.

 

A következő reggelt egy vincennes-i öko-sétával kezdtük. Környezetvédelmi szakember vezetőink sok érdekességet mutattak, például bogártelelőket, ahol a hasznos rovarok átvészelhetik a hideget, hasznos növénytársulásokat, és egy öko-parkot.

 

A délelőtt további részében a diákok folytatták a csoportmunkát, majd bemutatták egymásnak a prezentációikat.

 

Délután a La petit rockette nevű, használt tárgyakat újrahasznosító vállalatnál tettünk látogatást, és sétáltunk a Pere Lachaise temetőben, ahol számos híres ember nyugszik. Este ismét az iskolában találkoztunk: először francia vendéglátóink levetítettek egy bemutató filmet az intézményükről, majd egy rövid koncertet hallgattunk meg, ahol néhány francia diák muzsikált. Vacsorára szintén a diákok hoztak sokféle jellegzetes francia finomságot: salátákat, quiche-t, sajtokat, süteményeket. Ezután a gyerekek késő estig mulattak, táncoltak, beszélgettek egymással.

 

Az utolsó nap reggelén az Ivry szemétégetőbe látogattunk el. Megtekintettük, ahogy a kukásautók által behozott hulladékot szétválogatják az újrahasznosításhoz, és láttuk a hatalmas bálákat, amelyek a folyamat másik végén keletkeznek a sokféle szemétből.

 

A visszaúton átsétáltunk a vincennes-i kastély udvarain, délután pedig következett az egész út egyik fénypontja, az Eiffel torony. A gyorsliftekkel hamarosan feljutottunk a 280 méter magasan levő kilátóba, ahonnan megcsodáltuk a párizsi panorámát és örömmel fedeztünk fel számos, már ismerős nevezetességet.

 

Diákjaink számára ez az utazás nem csak a rengeteg látnivaló és érdekesség miatt volt nagy élmény, hanem azért is, mert „élőben” használhatták az iskolában tanult nyelveket és barátságokat kötöttek a francia, olasz és német partnereinkkel. Mindannyian nagyon várjuk, hogy májusban Olaszországban újra találkozzunk „comeniusos” barátainkkal!

szöveg: Bekkerné Fenyő Ágnes, fotók: Bekkerné Fenyő Ágnes és Bánlaki Tiborné

Vélemény, hozzászólás?