Tihanyba utazott az alsós énekkar

A nyár közeledtével nemcsak az iskola végét várják a gyerekek, hanem az alsós énekkarosok az év végi kirándulást is. Már mi szülők is jól tudjuk, hogy Klári néni mindig valami igazán jót fog kitalálni a gyerekeknek. Az idei tavasz kicsit csapadékosra sikerült, ezért olyan programot kellett szervezni, ami rosszabb idő esetén is megvalósítható.  Ebben az évben Tihanyra esett a választás.

Mivel csak kisebb buszt tudott Klári néni foglalni, ezért a szülőknek saját szervezésben lehetett csatlakozni a kiránduló csapathoz. Így mi szülők összefogva néhány kocsival mentünk a gyerekekkel a kirándulásra. Idén a kirándulásra  68 gyerek jelentkezett, akiket 4 pedagógus kísért.

A kirándulás napja az iskola utolsó hetére esett. Pünkösd utáni kedd reggel 7.30-kor gyülekeztünk az iskolaudvaron. Tihanyban a találkozó a révhez volt megbeszélve, ahol az autóval érkező szülők sétálhattak a környéken, míg várták a gyerekeket.  A gyerekek érkezése után jött egy panorámás busz, és bevitt minket Tihanyba. A gyerekek nagy örömmel ültek az emeletes busz nyitott részébe.

A városközpontba érve felsétáltunk a Balaton több pontjáról is jól látható Bencés Apátsághoz, ahol a látogatóközpontban megnéztünk egy előadást az apátság történetéről. Majd utána magát a Barokk templomot is, ahol Gabi néni mesélt a templomról, az altemplomban található I. András sírjáról és a tihanyi apátság alapítóleveléről, melynek másolata ott is megtekinthető. A gyerekek ezután Szent Ányosról és legendáiról hallhattak röviden Klári nénitől.

Az apátságot elhagyva rövid sétát tettünk a Visszhang-dombra. Itt mindenki elfogyaszthatta az otthonról hozott ennivalóját. Közben Klári néni elmesélte a legendát a hullámkirály átkával sújtott gyönyörű királylányról, aki a kőből válaszol mindenkinek, mint visszhang.  Persze nemcsak a legenda hangzott el, hanem a visszhang valódi oka is. Bár manapság elsősorban csak télen, tiszta, csendes időben hallható, ahogy a hang a tihanyi apátság faláról visszaverődik.

A pihenő után a gyerekeknek kb. 40 perces szabadprogram következett. Minden ott lévő szülő mellé beosztottak 3-4 gyereket, akikkel együtt lehetett nézelődni, vásárolni és fagyizni.

Utána találkoztunk az apátság előtti téren, ahonnan tovább mentünk a Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontba.

A gyerekek a Levendula Házban két csoportra lettek osztva. Amíg az egyik csoport megnézte a “Levendula – az élet illata” című ismeretterjesztő filmet (amely a növény eredetének eredt nyomába a tihanyi őslevendulástól az egyiptomi piramisokig és a Francia-Alpoktól a Szentföldig), addig a másik csoport megnézte a kiállítást, ami bemutatta a Tihanyi-félsziget kialakulását, a vulkánok világát, kinek a nevéhez fűződik az első levendula ültetvény, és a Belső és Külső-tó élővilágát. Itt 3-4 fős csoportoknak ki lett osztva egy TOTÓ a kiállításon látottakról, amit ha helyesen kitöltöttek apró ajándékot kaphattak. A programok után még maradt idejük az ajándékboltban vásárolni egy kis tihanyi emléket, és feltölteni vízzel a kulacsot a hosszú út előtt.

A busz már a parkolóba várta őket, ahonnan élménnyel gazdagon elindulhattak vissza Vecsésre.

Az iskola előtt a szülők már nagy izgalommal várták haza a „kis” csapatot. Mikor végre a busz is befutott, a gyerekek nagy lelkesedéssel meséltek az aznap szerzett élményekről.

Szeretnénk köszönetet mondani az igazgató asszonynak, a Váci Egyházmegyének és a Stúdium Alapítványnak a támogatásért, kísérőinknek: Gecserné Rozika néninek, Fekete-Part Gabi néninek, Kérészné Kriszti néninek, és persze nem utolsó sorban Kállainé Szögi Klári néninek a szervezésért és a lehetőségért!

Köszönjük!

 

Jakubecz Gabriella

3.a osztályos szülő

(fotó: Jakubecz Gabriella )