Tartalmas félév a Petőfiben

Szinte még halljuk fülünkben csengeni a szeptemberi becsöngetés hangjait, olyan gyorsan elrepült ez a félév is. És micsoda félév volt!

A tanulás mellett rengeteg értékes, élményekkel teli programmal igyekeztünk színesebbé tenni diákjain mindennapjait. Felsorolni lehetetlen lenne mindet, ezért csak néhányat emelünk ki a tarka csokorból.

Megint szépült, épült iskolánk és annak közvetlen környezete: elkészült a gyönyörű, új játszóterünk, és ismét ültettünk néhány facsemetét, ezzel fiatalítottuk meg a sétálóutca hársfasorát. Ökoiskolai vállalásaink is szépen teljesültek: már mindennapi életünk részévé vált a szelektív hulladékgyűjtés, a komposztálás, az iskolakert gondozása, a kerékpáros közlekedés, az állatok védelme. Idén is működött a KRESZ-pálya, többször segítettük, sétáltattuk a menhelyi kutyusokat, volt több állatsimogató programunk. Másodikosaink erdőismereti foglalkozáson vehettek részt. Sok nagy konténert megtöltöttünk a papírgyűjtésen. A 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű kihívás során diákjaink – a kicsi elsősöktől a gimnazistákig – rengeteg zsák szeméttől szabadították meg a Felsőtelep utcáit. Egy tavaly benyújtott sikeres pályázat eredményeként elindult kerttestvér programunk, melynek során nagytestvérként segítjük egy budapesti iskola induló iskolakertjét. Cserébe jelentős anyagi támogatáshoz jutunk, melyet iskolakertünk fejlesztésére, bővítésére fordíthatunk.

Gondoltunk a jövőre is. Iskolacsalogató programsorozatunkkal csalogattuk a kicsi ovisokat, hogy lássák ők is, milyen jó a Petőfibe járni. Jöhettek bicajozni a KRESZ-pályára, nemzetiségi napok keretében Márton-napi felvonulást szerveztünk, advent idején velük együtt készítettük a gyönyörű koszorúkat.

A gimnázium iránt érdeklődőknek novemberben tartottuk nyílt napunkat, melyen a részt vevő nyolcadikos diákok az általános tájékoztatót követően minden eddiginél több tanóra közül választva tekinthettek bele gimnáziumunk tanulmányi kínálatába és mindennapi életébe.

A középiskolai felvételire nemcsak saját diákjaink, hanem a város és a környező települések nyolcadikosai számára is szerveztünk felvételi előkészítőt: gimnáziumunk tanárai az ősz folyamán tíz héten át tartottak péntek délutánonként 2×60 perces foglalkozásokat, melyek résztvevőivel a központi írásbeli vizsga típusfeladatait gyakorolták magyarból és matematikából.

Több versenyen is részt vettek diákjaink: matematikából felsős és gimnazista tanulóink a a Katolikus Iskolák Dugonics András Matematika Versenyén indultak, és a legjobbak továbbjutottak a január végén esedékes második fordulóba. A harmincéves múltra visszatekintő Pest Megyei Matematika Versenyen tizenhárom 9-10. évfolyamos tanulónk vett részt, egyiküknek sikerült a legjobb húsz közé a megyei döntőbe is bejutnia. Felsősöknek szólt az egyházmegyei szavalóverseny, melyre olyan sok jelentkezőnk volt, hogy egy előzetes házi fordulót kellett rendeznünk, hogy a legjobban felkészült versenyzőket kiválaszthassuk. Kétfordulós iskolai irodalmi pályázatot is hirdettünk, melyre az 5-12. évfolyamról több mint húsz verses és prózai pályamunka érkezett a legváltozatosabb témákban és műfajokban. Javában zajlik a többfordulós Országos Elsősegély-ismereti Verseny, melyben felsős diákjaink több csapattal is részt vesznek. Négyfős csapattal képviseltettük magunkat a Dél-Pest Megyei Víziközmű Szolgáltató Zrt. által rendezett környezetvédelmi versenyen, melynek témái mind nagyon aktuális, életközeli problémákkal foglalkoztak, mint a környezettudatos és takarékos vízhasználat, a szennyvíztisztítás, valamint a fenntartható ivóvízszolgáltatás kialakítása.

Vannak olyan diákjaink, akik szabadidejükben versenyszerűen sportolnak, és szép tanulmányi eredményük mellett választott sportjukban: az úszásban, birkózásban, versenytáncban is remek teljesítményt nyújtanak. Büszkék vagyunk rájuk!

Az iskolai nevelés során a test, a szellem és a lélek együttes, harmonikus fejlesztésére törekszünk. Ennek jegyében havonta kétszer diákmisére hívtuk iskolánk tanulóit és tanárait, valamint a családokat. Minden alkalommal másik évfolyam volt a misefelelős, és végezte a liturgikus szolgálatot. A hideg november-decemberi vasárnapokon az esti szentmise után forró teával és mézeskaláccsal, aprósüteménnyel vendégeltük meg a résztvevőket. Szeptemberben részt vettünk a terménymegáldó szentmisén és a Káposztafeszt alkalmából megrendezett ünnepi felvonuláson, majd egy héttel később elsőáldozáshoz járultak negyedikes diákjaink. Októberben Mihály atya vezetésével 240 diákkal és 16 tanárral iskolánk is csatlakozott az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért!” elnevezésű világméretű kezdeményezéshez, melynek keretében élő rózsafüzért alkotva, a Petőfi teret körbejárva imádkoztunk a békéért. Adventben harmadikos diákjainkat  és szüleiket hívtuk lelki napra, melyen a Jézus Szíve Társaság nővérei Szent Tarzíciusz önfeláldozó cselekedetével ismertették meg a jelenlévőket, aki az élete árán is megvédte az Oltáriszentséget. Közös éneklés és szeretetvendégség után a gyerekek kézműves foglalkozáson vettek részt, ahol adventi jócselekedet- és lemondás-korongokat készítettek, a szülők pedig Kriszta nővérrel beszélgettek arról, hogy hogyan lehet családi körben alkalmat találni a közös lelki előkészületre. Élményekben gazdag napunkat szentmisével zártuk, amelyen a kisdiákjaink végezték a liturgikus szolgálatot.

A karácsonyra hangolódva idén újra megleptük alsós diákjainkat egy különleges zenei élménnyel, a Pro Musica kamarazenekar Péter és a farkas című előadásával, mely mindannyiunkat elvarázsolt. Gimnazista tanulóink és tanáraik, valamint néhány szülő részvételével kirándulást tettünk Bécsbe, ahol a schönbrunni kastély és egy csokigyár meglátogatása mellett a fő attrakciót a bécsi adventi vásár jelentette.

Legszebb keresztény ünnepünkön másodikos tanulóink örvendeztettek meg bennünket egy gyönyörű műsorral. A 2.b osztályosok Olgyay betlehemi előadása elénk varázsolta Jézus születésének csodáját. A 2.a osztályosok egy karácsonyi-születésnapi meglepetéssel készültek Jézusnak és nekünk. Ajándékaik, a versek, a csilingelő énekszó, az ünnepi harangjáték, a tánc, a csillogó szemek, a kedves mosolyok mind-mind meggyújtottak egy gyertyát Jézus képzeletbeli szülinapi tortáján. A műsor végére minden kisdiákunk szeme ragyogott a gyertyák fényében.

A jól megérdemelt téli szünet után kipihenve vágunk neki a második félévnek. Reméljük, ennek a végén is hasonló beszámolót tudunk majd összeállítani!

Dudás Noémi és Telek Péter Pál