Pályaorientációs nap a gimnáziumban

Gimnáziumunkban sokéves hagyományhoz híven idén is megszerveztük a diákoknak a pályaorientációs napot, hogy ne csak tanórákon, az iskolapadok között, hanem onnan kilépve is gyarapítsuk élményeiket és tapasztalataikat a majdani nagybetűs életről, a rájuk váró feladatokról, a munkaerőpiac igényeiről és legfőképp a továbblépés lehetőségeiről.

Mint mindig, most is komoly előkészítő munka előzte meg a jan. 11-i napot. A tantestület, kiváltképp az osztályfőnökök az előző évek tapasztalatai alapján egymást segítve ötleteltek, hogy minél sokszínűbb legyen a lehetőségek tárháza, melyből ki-ki – többnyire évfolyamszinten – kiválasztja az osztálya számára legalkalmasabb verziót.

Íme minderről dióhéjban…

A 9.a és 9.c osztályok hazai terepen maradtak. Az iskolapszichológussal a sikeres élettel és a megvalósításához szükséges képességekkel kapcsolatban játszottak, beszélgettek, vitatkoztak egymással. Egy kiscsoportban megbeszélős és egy álláshirdetések párosításához kapcsolódó feladat után telefonon teszt kitöltése következett, melyet egy újabb kérdőív követett szabad idejük eltöltéséről és jövőbeli terveikről.
Levezetésként filmet láthattak a légiirányítókról, a repülőgép vezetőkről és a légiutas kísérők munkájáról, amely főleg magyar munkavállalókról szólt az itthoni és külföldi lehetőségekről.

Mind a diákok, mind az osztályfőnökök hasznosnak és eredményesnek találták a napot.

A 10. évfolyam a pályaorientációs napon a repülőtéren tett látogatást. Számtalan olyan helyen jártak,

ahova “közönséges földi halandó” be sem teheti a lábát : a hangárokban, az utasbiztonsági ellenőrzésnél, a csomagszortírozóban, a rendőrségi helikopterek hangárában. A tanulók láthatták, hogyan és mit csinálnak a repülőgép szerelők, a biztonságiak, az útlevél ellenőrök, és még sok más munkahelyen dolgozók. Vezetőik arról is beszéltek nekik, hogy melyik munkahelyen milyen végzettség szükséges és hol mennyit lehet

keresni.

Érdekes és tanulságos kirándulás volt, és ki tudja: lehet, hogy az érettségi után néhány tanulónk valóban a

repülőtéren talál majd munkát magának.

A 11. és 12. évfolyamról – ahol már „testközelben” van a továbbtanulási lehetőségek mielőbbi mérlegelése – minden osztály az Educatio szakkiállításra látogatott el, melynek évek óta a Hungexpo ad helyet.

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás azzal a céllal jött létre, hogy választ adjon a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre és bemutassa a hazai – és külföldi felsőoktatási intézményeket, tankönyvkiadókat, nyelviskolákat, szakképző intézményeket az érdeklődőkkel: a diákokkal, oktatókkal és szülőkkel.

A több napos seregszemlén közel 200 kiállító és több, mint 53.000 látogató vesz részt évről évre. Közel 50 hazai felsőoktatási intézmény jelenlegi hallgatói-, oktatói adják át a legfontosabb információkat a képzésről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről, és akár a tanulmányokat követő jövőképről is. 

A szakma iránt érdeklődőknek is biztos támpontot kínál a rendezvény, akár személyre szabott, akár külföldi- és egyéb nyelvtanulási lehetőségekkel.

A továbbtanulni szándékozók mellett a pedagógusok, intézményvezetők és egyéb szakmai kiállítók számára is fontos, egyedülálló lehetőséget nyújt a rendezvény, hiszen mind egy színtéren értesülhetnek a szakmai újításokról, módszerekről. Különböző előadások keretein belül tájékozódhatnak a magyar felsőoktatás jövőjéről, valamint a kiállítók képviselőivel beszélgetve alkalmuk nyílhat elképzeléseiket közös útra terelni.

A diákok nagy lelkesedéssel járták végig a kiállítást, érdeklődve és tájékozódva az őket érintő felsőoktatási intézményekről, nyelviskolákról, szakképző kurzusokról, belehallgattak az előadásokba, ahol tájékozódhattak többek között az e-felvételi eljárásról, többletpont szerzési lehetőségekről, diákhitelről és szorgosan gyűjtögették a tájékoztató kiadványokat.

Kabucz Tünde