Hitélet a Petőfiben – Bakonybéli kirándulás, Pünkösdi lelki nap, PontNeked Ifjúsági Nap

Az utolsó hetek igen eseménydúsan teltek a Petőfiben. Lelki programokban sem volt hiány.

Május 27-én különbusszal jutalomkirándulásra vittük iskolánk legaktívabb hittanosait, többek között a ministráns fiataljainkat.

Úticélunk Bakonybél volt a Bakony szívében, ahol a Szent Mauritius monostor meglátogatásával kezdtünk. Idegenvezetőnk nagyon érdekes előadást tartott, megcsodálhattuk a barokk műemlék templomot, betekinthettünk a monostori élet mindennapjaiba, többek között a gyógynövénykertbe és a különböző kézműves műhelyekbe (könyvkötészet, kovácsmesterség, sörfőzés).

Ezután közösen imádkoztunk a szerzetesekkel a déli imaórán, majd elsétáltunk a bakonybéli Borostyánkút Kápolnához, ahol meglátogattuk a hegytetőn rejtőzködő Szűzanya szobrot, és rövid pihenőt tartottunk. Szuromi tanár úr gitárja is előkerült, közös énekléssel, fotózkodással, piknikezéssel töltöttük az időt.

A nap utolsó programja a Pannon Csillagda volt. A másfélórás idegenvezetés során megismerhettük a bolygók rejtélyes világát. Alaposan elfáradtunk, jó hangulatban buszoztunk haza.

Június 6-án, pünkösdhétfőn a kilencedikes diákok és családjaik számára szerveztünk lelkinapot.

Több mint 100 fő töltötte be reggel a Jézus Szíve templomot, ahol Mihály atya mondott szentmisét. A szent liturgián ministrált Urbán Gábor végzős teológus, kispap, aki monori származású, és június 18-án szentelik diakónussá. (Ez a papszentelés előtti utolsó lépcsőfok.)

A mise után meghallgathattuk Gábor tanúságtételét, melyben a saját útkereséséről, megtéréséről és istenélményeiről beszélt. Fiatalos, lendületes, interaktív párbeszédet folytatott a fiatalokkal. Látszik, hogy elhivatott az evangelizációban.

A komoly programot egy kis lazítás követte a sétálóutcában-közös tánctanulás a Jerusálema dance akkordjaira.

Délben Mihály atya vendégei voltunk a plébánia kertjében egy tál meleg ételre, majd zenés piknikkel folytattuk. Prazsák László és csapata-a PRAZSI FAMILY BAND zenélt nekünk. Modern dicsőítő énekeikkel igazi koncerthangulatot teremtettek. Köszönjük!

És ha már a köszönet szavainál tartunk, itt szeretnék köszönetet mondani minden diáknak és szülőnek, aki süteménnyel, innivalóval vagy bármi finomsággal hozzájárult az ebéd és a piknik sikeréhez.

A lelki-testi felüdülést követően a napot Mária szobornál fejeztük be közös zsolozsmával.

Utolsó hitéleti eseményünk az idei tanévben június 10-én volt Monoron. Közel 130 diákunk vett részt ezen a fantasztikusan jól megszervezett ifjúsági rendezvényen, melyre az egész egyházmegyéből érkeztek fiatalok az őket kísérő tanáraikkal.

Reggel kilenctől délután 4-ig tartott az ifi-találkozó, melyet szellemesen PontNeked névvel hirdettek meg. A programot a hivatalos megnyitó után (Marton Zsolt megyéspüspök és dr. Glovitzki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora) tanúságtételek követték .A téma a szabadság volt. A legmegrendítőbb beszámolót egy roma származású, börtönviselt fiatalembertől halhattuk. Szívbe markoló hiteleséggel beszélt saját tragikus sorsáról, Istennel való találkozásáról, megtéréséről és arról, hogyan adta vissza neki Isten nemcsak a szabadságot, hanem az önbecsülését, önértékelését és a szeretetre való képességét is.

Ezután kerekasztal-beszélgetések következtek, ez idő alatt folyamatosan lehetett a jelenlévő vendég atyáknál szentgyónást végezni. Vidám imatánccal folytatódott a program, majd táncmeditációval. Délben megvendégeltek minket egy tányér meleg ebédre, bámulatos volt látni, ahogyan ilyen rövid idő alatt ennyi éhes embert jóllakattak a szervezők és segítőik.

Délután egy nagyszabású szentségimádáson vettünk részt püspök atya vezetésével, ez volt a záró esemény. Zsolt atya (Marton Zsolt, megyéspüspök) minden jelenlévőért imádkozott, lehetőség volt életünket egy közös imádság keretében Istennek felajánlani. Örömteli látvány volt a rengeteg együtt imádkozó, lelkes fiatal.

Örömmel töltött el minket résztvevőket az a tény is, hogy egyre több ilyen jellegű lelki programot tudunk szervezni diákjainknak, illetve ezeken részt venni.

Várjuk a folytatást!!!

Dóczyné Topál Dalida