Deutscher Freitag – 2019.04.26.

 

A tavaszi szünet utáni pénteken tartottuk meg Deutscher Freitag elnevezésű projektnapunkat. A német nyelv népszerűsítésén túl célként lebegett a szemünk előtt, hogy megszakítva az unalmas hétköznapokat, mosolyt és lelkesedést csaljunk a diákok arcára, és igazán vidám hellyé tegyük iskolánkat.

Projektnapunk előkészületeit már egy hónappal korábban megkezdtük: lelkesen meghirdettük a versenyeket és folyamatosan díszítettük az iskolát: képekkel, feliratokkal, német zászlókkal, masnikkal. A nevezetes péntek reggelén a hangszóróból sugározott német számok alapozták meg a hangulatot, az iskola dekorációját pedig a meghirdetett akcióra érkezett 116 piros és sárga lufi tette színesebbé, amit a diákok a lépcsőkorlátokra kötöztek. A lufikkal érkezők jutalomban részesültek: a 11., 22., 33., 44., 55., 66., 77., 88. és a 99. lufi tulajdonosának csokival édesítettük meg a napját. Dabasi Dorka (2.b) egy 33-as szám alakú lufival lepett meg bennünket. : )

A földszinten kiállítást rendeztünk a diákok által behozott német, osztrák vagy svájci tárgyakból és Pfeffer Balázs (8.a) saját kezűleg készített makettjéből. Előző délután zsűriztük az osztályok szekrényére ragasztott német mondásokat a mennyiség és az esztétikus elrendezés alapján. Nagy örömünkre szolgált, hogy az osztályok többsége több, mint száz közmondást gyűjtött össze, sokan színes papírra nyomtatva a szövegeket, de voltak, akik a hagyományos, kéziratos formát részesítették előnyben, és a 4. b osztályosok le is rajzolták a szólások jelentését. A legszebbnek a 9.c szekrényeit ítéltük. Rajtuk kívül a következő osztályokat szeretnénk megdicsérni: 5.b, 7.a, 7.b, 8.a, 8.b,10.b, 11.a, 11.b.

A leghosszabb német szó keresése is szép eredménnyel zárult. Végül két, tizenkét diák által talált megoldást fogadtunk el: Hottentotterstotterrottelmutterlattengitterkotterbeutelrattenhottentottenattentaterfünderhottentottenkriminalbeamte (ez kicsit értelmetlen) és a Donaudampfschiffahrtsgesellschaftsraddampferkapitänkajütentürsicherheits-schlüssel. A 12.b osztály kollektívan nevezett egy szóval, míg több kis 3. b-s  tanuló egyénileg méretette meg magát. Nekik elhisszük, hogy a Großmutter és a Kindergarten nagyon hosszú szavak.

A fiúk közül többen német focimezbe öltöztek. A 2. szünetben lefényképeztük a fekete, piros, sárga, azaz német nemzeti színeket felöltő diáktömeget. Az első emeleten néhány tanártársammal két német dallal leptük meg a diákokat, majd a 7. és 8. osztályosok elénekelték Czékus Jób tanár úr kíséretével a Dschingis Khan-t. Összesen 10 osztály készült német dallal: az 5.b, 6.b, 7.a, 7.b, 8.a, 8.b, 9.a, 9.c, 10.b és 11.a.

A 3. szünetben Osikoviczné Csendesi Mária igazgatóhelyettesünk és Péter Zoltán tanár úr Mozart darabokat zongorázott. Hozzájuk csatlakozott a későbbiekben Prazsák Andris (9.c) és Ledneczki Bence (12.a). Mindnyájuknak köszönjük a szép zenét! Az 1. emeleten a következő szünetben a „Just dance” keretében német slágerekre lehetett táncra perdülni.

Osikovicz Marika néni és Melitta néni süteményt süteménnyel kedveskedett nekünk, a 6.b osztály tanulói pedig német nyelvű feladatokat készítettek az alsósoknak.

Délután 2-kor kezdődött a német és angol prezentácós verseny, a Petőfi Prezi Deutsch és a Petőfi Prezi English. Ez alkalommal először – és reméljük nem utoljára – a Zrínyi Gimnáziumból is vendégül láttunk versenyzőket. A rendezvényt három 5.b-s tanuló: Bartha Eszter és Vadászi Zsófia, valamint Akácsi-Kiss Anna színvonalas mini prezentációja nyitotta meg.  A további résztvevők:

PPD:

9.c Pesti-GeigerViktor 

9.c Gombár Emília, Wirth Miriam

10.b Dienes Nikolett

10.b Dely Dominik

10.b Juhász Zoltán, Kiss Annamária

10.c Fagyal Nikolett

11.a Bartha Anetta, Danyi Roxána

12.b Nagy Regina

Zrínyi Gimnázium, 10.o.: Galambos Emese, Komlódi Liliána

PPE:

9.c Pesti-Geiger Viktor, Kuczi Levente

10.b Bereczki Sára, Kovács Dániel

10.b Juhász Zoltán,  Kiss Annamária

10.b Pásztor Bence

10.c Görbe Zétény

10.c Csiszér Bernadett, Jánosa Fanni

10.c Fagyal Nikolett, Mezőfi Babett

11.a Bartha Anetta, Pop-Sociu Poland

Büszkék vagyunk rátok! Az aláhúzott tanulók fitness belépőt, mozikupont, idegen nyelvű könyvet vagy kitűzőt kaptak jól sikerült előadásukért, valamint részt vehetnek májusban a német diákcsere keretében szervezett kiránduláson. A német verseny győztese Pesti-Geiger Viktor, az angol verseny győztese Kiss Annamária és Juhász Zoltán lett. A verseny barátságos légkörben, pogácsa, süti és tea társaságában zajlott.

Egész napos rendezvényünk színvonalát emelte, hogy két német gimnazista -Amarei és Valentin – is ellátogatott iskolánkba.

A faliújságon még megtekinthetők a 4.b osztályos tanulók, illetve Torma Viktória (11.b) és Baranyi Zsófia (8.b) rajzai.

Minden közreműködőnek és támogatónak szeretnénk köszönetet mondani, igazgató asszonynak külön, hogy lehetővé tette ennek a jól sikerült projektnapnak a megvalósulását.

És köszönjük Nektek is, kedves Diákok, hiszen a ti mosolyotoktól és lelkesedésetektől lesz vidám, klassz hely az iskola!

 

Madarász Krisztina
idegen nyelvi munkaközösség-vezető