Az „Iskolakert, mint diákvállalkozás” program sikere

A vecsési Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium két hatodikos osztálya, Dudás Noémi tanító vezetésével 2018 őszén kezdett bele az Iskolakertekért Alapítvány és a Junior Achievement Magyarország (JAM) által meghirdetett „Iskolakert, mint diákvállalkozás” programba. A program egy olyan, egész tanéven átívelő projekt, melyben a diákok megtapasztalják, hogyan kell működtetni egy vállalkozást az iskolakert vonatkozásában. Valós környezetben megismerik az üzleti élet alapvető szabályait, a vezető pozíciók betöltésével járó felelősségeket, a pontos adminisztráció és a határidők betartásának fontosságát, a munkavállalók jogait és kötelességeit. A program során a szervező, tervező, előadó, döntéshozó, információ-feldolgozó, elemző képességeik mellett szükségük volt a kreativitásukra, kritikai gondolkodásukra, nyitottságukra is. A diákok valós pénzforgalmat bonyolíthattak, nyugtát állíthattak ki termékeikről és szolgáltatásaikról. Az immár hatodikos diákokkal „6almasok” és „6bések” néven vállalkozást alapítottak és cserepekben kis tündérkerteket, minikerteket kezdtek tervezni, majd készíteni.

Az alkotásokat árusították iskolai farsangon, húsvéti és anyák napi vásárban, országos rendezvényen, a vecsési piacon. A vásárlásokról szabályos, NAV által hitelesített számlát állítottak ki, a bevételeket pedig az eredeti alapszabályukban meghatározott módon használták fel.

Munkáikat bemutatták az országos diákvállalkozásokat felsorakoztató találkozón is, ahol a „6almasok” elnyerték a Legjobb marketing és sales (értékesítés) díjat.

Amíg a diákok a siker alapjául szolgáló ötlettől eljutottak az értékesítésig, sokféle tevékenységet végeztek. Felhasználták a különböző tantárgyak során szerzett ismereteiket, újabbakkal gazdagodtak, döntéseik és cselekvéseik mentén tapasztalatokat gyűjtöttek. Ez a komplex feladat integráló szerepet töltött be a tantárgyak között. Sikerük alapja a csoporton belüli és a csoportok közötti (gyerekek, szülők, pedagógusok) együttműködés, amelyben minden egyes gyereknek fontos szerepe volt.

Gratulálunk munkájukhoz!

Dudás Noémi (tanító)


(fotó: Dudás Noémi)

Vélemény, hozzászólás?