Pályaorientációs nap 

 

Iskolánkban, ebben a tanévben is, 2019. január 11-én pályaorientációs napot tartottunk.

Miért is fontos ez a nap a tanulók életében? A hivatalos meghatározás szerint: „A tanulóknak legyen áttekintésük a foglalkozásokról, ismerjék a különböző pályákban rejlő karrierlehetőségeket, a magyar gazdasági élet meghatározó főbb szakterületeit…”

Az iskola összes tanulója – a kicsi elsőstől a végzős gimnazistáig – részt vett ebben a programban.

A szervezett előadásoknak, látogatásoknak az volt a célja, hogy minden életkorban az annak megfelelő formában felkészítse a tanulókat a felnőtt életre, továbbtanulásra, fejlesztve az önismeretüket, tanulási képességüket, melyek feltételei a sikeres életút megvalósításának.

A legtöbb alsó tagozatos osztályba áldozatkész szülők érkeztek, akiknek a lelkes közreműködését ezúton is köszönjük.

A legkülönfélébb foglalkozásokról, hivatásokról hallhattak a gyerekek előadásokat. Volt nálunk vadász, erdész, állatorvos, pénzügyi tanácsadó, óvónő, színpadmester, varrónő, étteremvezető, sőt még Szlahó Csaba, polgármester úrral is találkozhatott két osztály.  Ők mindannyian elmesélték a gyerekeknek, hogy mennyit tanultak ahhoz, hogy a választott pályán dolgozhassanak, hogy mit szeretnek legjobban a munkájukban és mi az, ami esetleg nehézséget okoz. A kicsik nagy érdeklődéssel fogadták őket.

Az 1.a osztályos tanulók a pilisszentiváni pékségbe látogattak, ahol egy nagyon szép délelőttöt töltöttek el és a kedves pék bácsikat (és persze a finom péksüteményeket) meg is tapsolták a végén.

Az 5. osztályosok a Tűzoltó Múzeumban jártak. Megnézték a kiállítást és még a tűzoltó felszerelést is kipróbálhatták.

A 6. b osztály a Hagyományok Házában hangszereket készíthetett, illetve a „Kékben, zöldben” címet viselő tárlattal ismerkedtek interaktív játékok segítségével.

A 6.a, 7.a osztályok  a Vecsési Könyvtárba látogattak.

A 7. b a repülőtéri rendőrség munkáját tekintette meg az egyik ott dolgozó szülő (köszönet érte) szervezésében. A 10. a és c-s diákok szintén a Repülőtéri Rendőrkapitányság szervezésében vettek rész repülőtéri látogatáson, ahol csomagellenőrzést, helikopter bázist, bombakereső kutyabemutatót láthattak a tanulók szintén egy kedves szülő közreműködésével.

A 8. osztályosok három előadást tekinthettek meg az iskolában. Topál Csenge, iskolapszichológussal relaxációs gyakorlatokat hajtottak végre, útmutatást kaptak arra vonatkozóan, hogyan tudják a stresszhelyzetet kezelni munkájuk során. Ezután egy biztonságtechnikai vállalkozó apuka és egy volt tanítványunk, aki informatikai biztonsági szakértő beszélt szakmai pályafutásáról.  A tanulók aktív részvételükkel és fegyelmezettségükkel hálálták meg az előadók munkáját.

A 9. osztályosok a Nyomdagalériában különböző nyomtatási eljárásokat próbálhattak ki, készíthettek színes lenyomatokat, dombornyomásos könyvjelzőt, gépelhettek régi írógépen.

A 10. b-sek a Hungaro Controlnál, Magyarország egyik legsikeresebb állami tulajdonú vállalatánál tettek látogatást, köszönhetően az egyik diák édesanyjának.

A 11. és 12. osztály tanulói talán a legérintettebbek a pályaválasztás kérdésében, hiszen ők hamarosan nagykorúak lesznek és el kell dönteniük, merre folytassák útjukat.

Őket az Educatio kiállításon közel 200 standnál várták, a pályaválasztási tanácsadók nagyon készségesen válaszoltak a kérdéseikre. Nemcsak az egyes felsőoktatási intézmények és szakképző iskolák, szakmai kurzusok vonultak fel, hanem nyelvvizsgázási lehetőségekről, OKJ-s képzésekről és felsőfokú szakképzési lehetőségekről is hallhattak a gyerekek.

A tanulók (kicsik és nagyok) sok élményt és információt gyűjtöttek ezen a napon, sokféle foglalkozással, hivatással megismerkedhettek, de talán az egyik legfontosabb, hogy a jól megválasztott pályán örömmel és mások szolgálatában tudjanak dolgozni, ahogy azt az egyik édesapa is megfogalmazta, nem a pénz, a kereset a fontos, hanem, hogy akiknek dolgozunk, azok boldogok legyenek a munkánk által.

Még egyszer köszönjük (pedagógusok és diákok egyaránt) a szülők szervezésében, közreműködésével, segítségével létrejött programokat!

 

Az osztályfőnökök beszámolója alapján összeállította:

Osikoviczné Csendesi Mária

Bendiákné Szabó Tünde

 

 

 

Pályaorientációs nap 2019.01.11.
10.b osztály

A pályaorientációs napon a HungaroControlnál, Magyarország egyik legsikeresebb állami tulajdonú vállalatánál tettünk látogatást, amely légiforgalmi szolgáltatásokat nyújt a magyar, valamint a NATO felkérésére a Koszovó feletti magas légtérben, a légiforgalmi szakszemélyzet képzését végzi és légiforgalmi irányításhoz kapcsolódó kutatásfejlesztéssel foglalkozik.
Belépéskor a repülőtérihez hasonló biztonsági ellenőrzésen estünk át, majd két csoportban, külön nekünk készített prezentációval ismertették velünk a vállalat 700 munkatársának tevékenységét és az itteni munkavállaláshoz szükséges feltételeket. Ezután megtekinthettük a szerver teremben a négy sorban elhelyezkedő óriási szervereket, amelyekhez 140km-nyi adatkábelt és 4,5 km-nyi elektromos táp feszültségű kábelt használtak fel. A rendszer abszolút biztonságos, két irányból kapja az áramot, ezek kimaradása esetén két generátor üzemel. Ehhez hasonló biztonsági berendezés például a paksi atomerőműben található Magyarországon. A légiforgalomi irányítók egy nagyméretű, padlószőnyeggel borított teremben dolgoznak, ahol különleges paravánok is segítik a zaj elnyelését. A supervisor felügyeli a csapat munkáját. Mivel ez nagy figyelmet és felelősséget igénylő munka, egy-másfél óra után cseréli a munkatársakat, hogy pihenjenek: beszélgessenek, sportoljanak. A légteret forgalomtól függően akár 4 nyugati és 4 keleti szektorra osztják, mindegyiket két-két légiforgalmi-irányító alá rendelik, az egyik tervezi az útvonalakat, a másik a pilótákkal tartja a kapcsolatot. Erre a munkára csak kevés ember alkalmas, felvételkor az ehhez szükséges adottságokat, például a térlátást és a stressztűrő képességet vizsgálják. Az alkalmassági szűrés után 2 éves képzésen kell részt venni, amelynek a végén egy jó ideig felügyelet alatt történik az irányítás. Minden szektorban monitorokon figyelik a forgalmat és az irányítást, a repülőgépek 6 tengeri mérföldnél (kb. 9km-nél) közelebb nem kerülhetnek egymáshoz. Amikor az informatikai rendszert frissítik, akkor ezt célszerűen hajnalra ütemezve, amikor a legkisebb a légi forgalom. A légiforgalmi irányítók ilyenkor egy másik teremben dolgoznak. Tervek szerint a ferihegyi irányítótorony munkáját néhány éven belül egy korszerűbb rendszer veszi át, ahol egy 32 képernyőből álló monitorfalon, kamerákon látható az összes futópálya és gurulóút és a számítógép minden egyes járműhöz kis címkét rendel annak adataival. A vállalat műszaki üzemeltetési és fejlesztési osztályvezetője vezetett minket végig az épületen, válaszolt a kérdéseinkre és mindegyikünk kapott emlékbe egy kis HungaroControlos ajándékot.
A korszerű berendezésen kívül mély benyomást tett ránk a barátságos, vidám hangulat és a munkatársak közvetlensége. Többször felhívták a diákok figyelmét arra, hogy olyan szakmát válasszanak, amit olyan szívesen űznek, mintha a hobbijuk lenne és hangsúlyozták, hogy egy-két nyelvet mindenképpen tudni kell. Köszönettel tartozunk Weidel Marci anyukájának, aki megszervezte nekünk ezt a látogatást.

Madarász Krisztina of.