Állatok világnapja

Október 4-e az állatok világnapja.

Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata. Az október 4. pedig azért lett a kiválasztott nap, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

Iskolánkban az állatok világnapja alkalmából több programot is szerveztünk. Még szeptember végén az első és második osztályosokhoz látogatott el Gőgös Zsuzsanna zoológus. Érdekes és igen humoros bemutatót tartott madarakról, gabonasiklókról és patkányokról. (Iskolacsalogató keretén belül szervezett program: Állatsimogató szeptember 27-én.)

A 8. b osztályosok egy rádiós műsor keretén belül emlékeztek meg erről a napról, és hívták fel a figyelmet arra, hogy az állatokkal nemcsak október 4-én, hanem az év összes többi napján is ugyanúgy kell foglalkozni.

Immáron negyedik éve hagyományosan iskolai gyűjtést rendeztünk a gyömrői Árvácskák Állattotthon lakóinak. Leginkább kutyaszalámira és konzervek volt/van szükségük, de szívesen fogadtak/fogadnak takarókat, törölközőket is. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki a legapróbb dologgal is segítette őket, és könnyebbé tette számukra az őszi napokat. Az adományokat október 8-án vittük el a menhelyre. Idén a 6. a osztály diákjai tartottak velünk, akik nemcsak saját adományaikat hozták magukkal, hanem megsétáltatták a menhely kutyusait is.

A harmadik és negyedik osztályosokhoz október 17-én a pesterzsébeti kutyaiskolából jöttek vendégek, akik bemutatót tartottak, illetve a bemutató végén a kutyákat is meg lehetett simogatni. Ez a két évfolyam egy csapatverseny keretén belül vettek részt egy vidám, állatokkal kapcsolatos vetélkedőn. Állathangfelismerés, szókereső játék, állatnévazonosító szerepelt a feladatok között. A négy osztály egy-egy négy fős csapata nagyon ügyesen és lelkesen játszott.

Két gimnáziumi tanuló, Antal Laura és Jánosa Noémi a 10.b-ből Állatkísérletek címmel egy ppt-t készített, amit a két kilencedikes valamint a két nyolcadikos osztályban mutattak be egy 15 perces előadás keretén belül. Nagyon köszönjük munkájukat, alapos felkészülésüket.

Rónay György versével köszönünk most el, és köszönjük mindenkinek a segítséget, támogatást, és a figyelmet.

 

Rónay György – Mondd, szereted az állatokat?

Mondd, szereted az állatokat?
A kutyát, macskát, csacsit, lovat
s a madarakat: a verebeket,
rigót, galambot, pintyeket,
akik a Földön veled élnek,
s bundájuk, tolluk melegében
nekik is van szívük, csak éppen nem beszélnek

 

Mondd, szereted az állatokat,
s figyeled őket néhanap:
hogy mit csinálnak, hogyan élnek,
s a maguk nyelvén mit mesélnek,
vagy miről hallgatnak, mikor komor
csöndjükbe burkolózva ülnek,
és titokzatos, hallgatag
külön világukba merülnek?

Én szeretem az állatokat.
Elnézem őket,
ha játszanak, alszanak vagy tűnődnek
titkaikon és a világon.
Hidd meg, barátom,
nekik is vannak titkaik,
s csak annál nehezebb talán
számukra ez a sok talány,
mert nincsenek rá szavaik.

Tégy próbát, hisz ember vagy: értsd meg
a bennük szorongó miértet;
segíts nekik, mond ki helyettük
azt, ami ott ködlik a testük
vaksi lelkében – vidd közelebb
az állatokhoz az embereket,
hogy megértsenek végre minket.

S mi is őket, kisebb testvéreinket.