Történelem verseny Egerben

A tanév kezdetén tájékoztató érkezett egy az egri Eszterházy Károly Főiskola Történelemtudományi Intézete és Történelemtudományi Doktori Iskolája által szervezett országos történelem csapatversenyről. A 12. nyelvi osztály három diákja nagy lelkesedéssel jelentkezett a megmérettetésre. A csapatot Gyarmati Gergő, Hepp Krisztián és Uszkay Zsolt alkotta. A négyfordulós verseny témájának „A nagyhatalmak koncertje” – A Szent Szövetség kora Európában (1814-1848) került megjelölésre. Az első három, levelezős forduló eredményei alapján – miután a megszerezhető 300 pontból 293 pontot értünk el – holtversenyben az ötödik helyen jutottunk be a nyolccsoportos döntőbe.

A döntőre 2015. április 18-án került sor Egerben, a főiskola dísztermében. A verseny során a legkülönfélébb, a megadott nem csekély olvasmánylistán alapuló feladatokat kapták a versengő csapatok. Diákjaink kellő hidegvérről és racionalizmusról tettek tanúbizonyságot. Egyaránt megállták a helyüket a térképes, az egyéni szóbeli beszámolós és az ügyességi feladatok során. A vetélkedő felénél, kiélezett versenyben csapatunk a negyedik helyen állt. Az utolsó két feladatot azonban csaknem hibátlanul teljesítették. Ennek köszönhetően végül a második helyezést értük el. Ez igen nagy siker a diákok és az iskolánk számára is, különösen, hogy a versenyen összesen 109 középiskola indult.

Az eredményen felbuzdulva mindhárman kijelentették, hogy jövőre mindenképpen újra szeretnének indulni a versenyen, azzal az egyértelmű célkitűzéssel, hogy megnyerjék azt. Remélem egy év múlva egy újabb sikerről számolhatok be. Gratulálok a csapatnak!

Kaposi Gábor, a csapat felkészítő tanára

Vélemény, hozzászólás?