Szalagavató ünnepség a Petőfiben

Hónapok, sőt évek óta várták és készültek rá. Táncpróbák, ruhabérlés, meghívók, virágok, ünnepi frizurák, fotózás, viták, egyezségek, összeveszések, kibékülések. Iskolai pályafutásuk csúcspontja, az az este, amikor a fiúk elegáns úriemberként, a lányok gyönyörű hercegnőként lépnek a színpadra. Igen, ez a szalagavató, amelyet ebben a tanévben 2017. december 8-án tartottunk meg.
A Bálint Ágnes Kulturális Központ kibővített színpadán igazán méltó körülmények között került sor az ünnepségre. A nyitótáncként bemutatott palotás, valamint a színvonalas és változatos műsor után következett a szalagtűzés ceremóniája, amely az 1800-as évek selmecbányai diákhagyományait követi. A kis kék szalag az iskolához tartozás, az identitás jelképe, amely viselőjét diákéveinek hamarosan bekövetkező befejezésére és az érettségi vizsgákra való készülésre emlékezteti. Végzőseink büszkén viselik a szalagot, hiszen az utolsó iskolai félév és az érettségi fontos lépések a felnőtté válásuk felé.
Természetesen a szalagavató ünnepség ad teret arra is, hogy a végzős diákok bemutassák táncaikat a meghívottaknak. Idén a 12.a rock and roll válogatást adott elő a Hungária együttes számaira, a 12.b pedig egy tangó fantáziát táncolt. Ezek után került sor a várva várt keringőkre. A frakkos fiatalurak és a habos fehér ruhás hercegkisasszonyok előadása sok szülő szemébe könnyeket csalt, miközben büszkén figyelték gyermekeik gyönyörű táncát, kecses lépéseit. Hagyományainkhoz híven a rendezvény össztánccal zárult, ahol a fiatalok felkérték tanáraikat, szüleiket is egy keringőre.
A 12.b osztályfőnökeként szívmelengető volt érezni azt a törődést és szeretetet, ami a szalagavató előkészítése során a szervezők részéről felénk és diákjaink, az ünnepeltek felé áradt. Köszönjük kollégáink fáradságos munkáját az ünnepség profi szervezéséért, a táncok betanításáért, a műsor összeállításáért, a felügyeletért, a számtalan apróságért, amelyek az ünnepséget gördülékennyé, látványossá, sikeressé tették. Szintén köszönetünket fejezzük ki az iskolavezetés és fenntartónk, a Váci Egyházmegye felé is, amiért anyagi támogatásukkal lehetővé tették, hogy a szalagavató a szülők számára ne legyen akkora megterhelés. Mindezeknek köszönhetően tanulóink számára a szalagavató valóban életre szóló élményt, csodálatos emléket jelentett.

Bekkerné Fenyő Ágnes

Vélemény, hozzászólás?