Látogatás a savanyítóüzemben

Egy szerdai napon osztályunk egy káposzta savanyítóba látogatott Vecsésen. Pótkocsin utaztunk oda , amit egy traktor húzott. Az út egy kicsit zötyögős volt, de mindenki élvezte!

Megnézhettük, hogyan készül a savanyú káposzta. Először a torzsáját fúrták meg, majd begurították egy gépbe, ami a káposztát vékony csíkokra szeletelte. A szálas káposztát egy mozgó szalag vitte fölfelé, közben egy bácsi sózta. A futószalagról egy hatalmas hordóba potyogott a káposzta, ahol egy ember taposta, igazgatta, borssal, babérlevéllel ízesítette.

Mikor megtelt a hordó letakarták, nyomatták.

Közben megkóstolhattuk a nyers, a szeletelt ,a sózott , és a savanyú káposztát is: a két hetest és a hat hete készültet is.

Peti szülei pogácsával, káposztás sütivel és üdítővel is megvendégeltek bennünket. Búcsúzóul mindannyian kaptunk egy csomag savanyú káposztát.

Sokan megismételnék ezt a kirándulást, köztük vagyok én is!

( Részletek Brünner Péter, Baranyi Zsófia, Kovács Gergely, Dávid Kincső, Nemes Lili, Cser Zsófia Palkovics Bianka 4. b osztályos tanulók fogalmazásából.)

Köszönjük Brünner Peti szüleinek ezt a felejthetetlen élményt!

Nemcsak a környezetismeret tankönyvből olvashatták el, tanulhatták meg a savanyú káposzta készítését a gyerekek,hanem a valóságban is láthatták az egész folyamatot.

Vélemény, hozzászólás?