Indonéz tanárasszisztensünk, Ara

Az idei tanévünk már a harmadik év volt, amikor úgy döntöttünk, hogy nyelvóráinkat és úgy általában az iskolai életünket egy külföldi egyetemista ideiglenes befogadásával színesítjük. Az AIESEC nemzetközi diákszervezet közvetítésével idén Ara volt a vendégünk öt héten át. A 19 éves, számvitel szakos indonéz diáklány számára is nagy kaland volt ez az időszak, hiszen életében először utazott külföldre, és rögtön ilyen messzire, szinte a világ túlfelére. Izgatottan mesélte, hogy még sosem látott havat, sosem volt olyan helyen, ahol ennyire hideg van, hiszen az ő hazájában 30 fok körül van az átlaghőmérséklet. Az iskolai munkába rögtön az első naptól kezdve nagy lelkesedéssel vetette bele magát.

Kezdeti félénksége hamar elmúlt és igyekezett minél aktívabban bekapcsolódni a munkába. Az angolórákon sokféle feladattal bíztuk meg, részt vett csoport- és pármunkában a gyerekekkel, az előzetesen odaadott óravázlataink alapján nagyszerű prezentációkat vagy a kisebbek esetében meséket állított össze a csoportok számára. Sok osztállyal társalgási gyakorlatokon, különböző témákat boncolgató órákon vett részt, ahol szó esett az indonéz és magyar életmód közötti különbségek mellett akár extrém sportokról, a szabadidő eltöltéséről vagy a veszélyes állatokról is. Ahogy teltek a hetek, néhány csoporttal különösen jó viszonya alakult ki, ahol a nyitottság és az érdeklődés legyőzte a kommunikációs gátakat és nagyon kreatív, sikeres beszélgetésekre került sor Ara és a mi diákjaink között. Itt-tartózkodása végére már önállóan is tartott néhány órát, amelyekre nagy izgalommal készült, és az órák sikere örömmel és büszkeséggel töltötte el mind őt, mind a gyerekeket.

A nyelvórákon kívül minden osztálynak tartott egy-két Indonéziát bemutató prezentációt is. Az alsós, felsős és gimnazista csoportok számára különböző, az adott korosztályt legkönnyebben megszólító témákat helyezett a középpontba, így a gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték a bemutatókat és rengeteg dolgot tudhattak meg Indonéziáról. Számtalan kérdés is elhangzott, amikre Ara szívesen és az interneten azonnal képeket, rövid videókat keresve és mutatva válaszolt. Korábban Indonéziáról és az ottani kultúráról, hagyományokról jóformán semmit nem tudtunk, de most már minden diákunk rendelkezik valamennyi ismerettel ennek a különleges országnak a szokásairól, földrajzi vagy építészeti érdekességeiről, a vallásról vagy az étkezési szokásokról, az ott élő állatokról és az egzotikus gyümölcsökről, a hagyományos és a modern zenei stílusokról.

Ez az öt hét Ara számára is nagy élmény volt, hiszen bepillantást nyert egy teljesen más életformába és kultúrkörbe. Eközben az ő segítségével diákjaink is számtalan élménnyel és ismerettel gazdagodhattak, gyakorolhatták az angol nyelvű kommunikációt, sokféle készségük fejlődött az idegennyelvi kompetenciától a más vallások és kultúrák iránti toleranciáig. Mai, globalizált világunkban nem élhetünk elzártan, az ilyen fajta nyitottság nélkül, és ennek a gyakorlására nyújtott nagyszerű lehetőséget számunkra Ara látogatása.

Bekkerné Fenyő Ágnes

Vélemény, hozzászólás?