Hírek a Petőfikertből

Ha valaki manapság a Petőfi téren jár, az iskolába siet, vagy a templomba misére, az észrevehette, hogy az iskola udvarának egy szegletében komoly változások történtek. Ahol korábban a méteres gyomok uralkodtak, ahol a szél játszott a konténerekből kifújt szeméttel, ott most kis, zöld oázist találhat. Ez a mi kis birodalmunk: a Petőfikert.

Szeptembertől az 5. a osztállyal folytattuk a tavalyi tanévben megkezdett munkát. Heti egy 60 perces órában, szakkör keretében foglalkoztattam a gyerekeket. Öröm volt látni és tapasztalni, hogy az eddig megszerezett ismereteiket, gyakorlati tapasztalataikat egyre rutinosabban alkalmazzák. Az ősz folyamán elvégeztük az összes szükséges kerti munkát, sőt idén már az őszi ásást is ők csinálták. Terméseinkből, fűszernövényeinkből a gyerekek, kollégák is tudtak hazavinni kóstolót.

Hálás szívvel köszönjük az új magaságyásokat az Iskolavezetésnek, melyekbe egy lelkes, kertbarát szülő (Varasdi Zoltán) segítségével jó minőségű termőföld került. Így kiküszöbölhettük azokat a kudarcainkat, melyeket a silány, tarackos föld miatt az előző évben elszenvedtünk. Nagyon köszönjük a kerti szerszámtárolót is, melyet tavasszal vehettünk birtokba.

Nagy öröm volt számomra, hogy a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodája által szervezett pataki műhelynapon külön kiemelték iskolánkat. Az egyházmegye iskolakertjei közül mi valósítottuk meg leginkább a terveinket. Az aprócska területhez képest igen sokszínű, változatos és oktatási szempontból is hasznos kis zöld szigetet varázsoltunk az aszfalt- és betonrengeteg közepén.

Télen a kert nyugovóra tért, de a tantermekben lázas tervezgetés folyt. Készültünk a tavaszra. Elméleti ismereteink gyarapítása mellet már terveztük a jövő évi munkát. A második félévtől bekapcsolódtak a negyedikesek is a kertészkedésbe, az alapító ötödikesek adták át nekik eddig megszerzett tudásukat, tapasztalataikat.

Tavasszal aztán belefogtunk a nagy munkába. Beindult a palántanevelés, minden ágyásunkat magocskákkal szórtuk tele. Folyamatosan gyomláltunk, öntöztünk, kapáltunk. Kíváncsian lestük minden nap, hogy piroslik-e az eper, kikelt-e a borsó, gömbölyödik-e a retek.

Idén színesebb is lett a kert, mert kialakítottunk egy kis virágos szigetet. Ebbe a munkába az 1. b osztályosok is bekapcsolódtak, lelkesen ültetgették a saját virágpalántáikat.

Természetesen a kis kertészek ünnepnapja a szüret volt. És a szerencsének, illetve a szorgos munkának köszönhetően volt is részük benne bőven.

Sok tál földieper, több kilogramm (nyers!) zöldborsó, rengeteg retek és újhagyma tűnt el a gyerekek pocakjában. Az 5. a osztály évzáró rendezvényén a bográcsban főtt finomsághoz a gyerekek saját termesztésű fejes salátájukat fogyasztották. A grillezett patisszon is mind elfogyott.

Voltak persze nehézségek is, de minden kudarcból tanultunk. Szerencsére a kert egy mindig megújulni képes közeg, itt semmi nem végérvényesen rossz, vagy jó. Felvettük a harcot a lótücsök pusztításával, a megfogyatkozott palántákat pótoltuk. A nem helyesen kigyomlált ágyást újra kigyomláltuk. És a véletlenül letaposott tulipán is ki fog hajtani jövőre.

Előttünk a nyár… Tavalyhoz hasonlóan szervezzük a nyári munkákat. Egy-egy kijelölt napon elvégezzük a szükséges munkálatokat, leszedjük a megérett terméseket.

 

Dudás Noémi (tanító)

Vélemény, hozzászólás?