A Szemlő-hegyi-barlangban…

 

„ –Sebő! Te láttál már cseppkövet?

– Igen, a televízióban, egy természetfilmben. És Te ?

– Én még nem láttam, de a barátom mesélt róla…”

Erre a kis beszélgetésre lettem figyelmes, melyet két tanítványom folytatott az elmúlt napokban. Rögtön bekapcsolódtam a beszélgetésbe, aztán egyre többen lettünk. Kiderült számomra, hogy mennyire érdekli osztályomat ez a téma. Közösen eldöntöttük, hogy ellátogatunk a Szemlő-hegyi-barlangba.

Budapest egyik legértékesebb természeti kincse. Több, látványos, tágas folyosóból áll. A Szemlő-hegyi-barlang hévizes eredetű. Falait dúsan borítják a meleg vízből kivált képződmények: borsókövek, karfiolra emlékeztető formák.  Láthattuk a legnevezetesebb formációkat, az Anyósnyelvet és a Vasorrú Bábát is.

A barlangban tiszta, pormentes a levegő. Itt asztmás és légúti betegségben szenvedők kezelését is végzik. Az interaktív kiállítás bemutatja a barlang kialakulását, történetét, jellemzőit. Denevérekkel ismerkedhettünk, kipróbálhattuk a barlangi kötéltechnikát, bepillantást nyerhettünk a barlangi mentés kemény világába, átmászhattunk a Tű fokán.  Az érintőképernyős információs monitorokból szerezhettünk barlangi ismereteket.

Rengeteg fényképet készítettünk, csodálatos élményekkel tértünk haza. A következő napokban még sokat emlegettük a különböző mesefiguráknak tűnő köveket, melyeket kis elemlámpáinkkal világítottuk meg.

Békefiné Fenyvesi Gabriella és a 3.b

(fotó: Békefiné Fenyvesi Gabriella, Bihalné Mező Melitta)