November 10. Környezetvédelmi témanap

Idei környezetvédelmi témanapunkat 2018. november 10-én tartottuk, amelyen hagyományainkhoz híven gimnáziumi évfolyamaink – ebben az évben a nyolcadikosokkal együtt – a Bálint Ágnes Kulturális Központ színháztermében vettek részt különböző, a fenntarthatósággal és a környezettudatossággal kapcsolatos előadásokon.

Elsőként az FCC Magyarország Kft. egyik munkatársa, Bojti-Révész Krisztina beszélt annak a tudatosságnak a fontosságáról, amely ahhoz szükséges, hogy felismerjük: mi magunk is mennyi mindent tehetünk környezetünk megóvása érdekében. Cége, a gyáli telephelyű FCC működésének és az ott folyó hulladékkezelési munkának a rövid ismertetése után az újrahasznosítás és a hulladékmentes életmód jelentőségéről beszélt és vetített le egy kisfilmet, amely azt ábrázolta, hogy milyen iszonyatos mennyiségű szemetet termelünk a hétköznapi életünk tevékenységei során. Végül ezzel kapcsolatban apró, a mindennapokban megvalósítható hasznos trükköket mutatott, amelyekkel csökkenthetjük a keletkező hulladék mennyiségét.

Ezután Dr. Hajdu Zsanett biológus és gyógynövénykutató lépett a színpadra, aki egyetemi tanulmányai során két évet töltött a bolíviai esőerdőben az ottani növényeket és az indiánok gyógynövényismeretét kutatva és tanulva. Előadásában ennek a kalandos utazásnak az élményeit mesélte el számtalan képpel illusztrálva, bemutatva sokféle ott őshonos állat- és növényfajt, a kutatómunka menetét és a bennszülöttek életét. Magával ragadó előadói stílusa, valamint az érdekes történet nagyon tetszett a gyerekeknek.

Végül Tóth Pál, a Fizibusz zöldjárat című utazó fizikai kísérletsorozat ötletgazdája és előadója következett, aki a természettudományokat és a környezetvédelmet népszerűsítő látványos, izgalmas kísérleteket mutatott be a színpadon a gyerekek segítségével, sok humorral fűszerezve. Volt itt szó elektromosságról, a folyékony nitrogén felhasználási módjairól, de láthattunk kísérleteket vízzel, virágporral, szívószállal, készültek hangszerek, volt robbanás és füstfelhő, egyszóval egy érdekfeszítő és mindenki számára élményt jelentő műsort láthattunk.

Mind a három előadás különböző nézőpontokból megközelítve ugyanarra hívta fel a hallgatóság figyelmét: napjainkban kiemelt fontosságú a környezettudatosság, meglévő környezeti értékeink megóvása és megtartása, és ebből a munkából mindenkinek személyesen is ki kell vennie a részét. Reméljük, hogy diákjaink is sok hasznos ismerettel gyarapodtak a témanap során és az ő számukra már természetes lesz ez a fajta környezettudatos életmód.

A felső tagozatosok számára az iskolában voltak a programok.

Évfolyamonként foglalkoztattuk a gyerekeket, így vendégeink négyszer csinálták végig a foglalkozásokat melyek a következők voltak:

Sántha József biogazda az ökológiai termelés megvalósításáról beszél egy valós gazdaság életén keresztül. Különösen sokat hallottunk a bivalyokról. Józseffel több kolléga már tovább is fűzte a kapcsolatot, kirándulásokat, táborokat tervezve a Szob közelében elhelyezkedő biogazdaságába.

Práczki Péter: interaktív előadása az állattenyésztés hatásairól a globális felmelegedésben. Péter arra hívta fel a gyerekek figyelmét, hogy ugyan erőfeszítéseket teszünk a széndioxid kibocsájtás csökkentéséért, de sok más emberi tevékenységgel nem is foglalkozunk, amelyeknek még erősebb hatása is lehet a légkör felmelegedésére.

Dulai Attila a DS SMITS PACKAGING HUNGARY KFT. nagykátai gyárának igazgatója – a cég az egyik vezető újrahasznosított csomagolásgyártó nemzetközi nagyvállalat. Látványos tevékenységközpontú foglalkozásokat tartott. A gyerekek csoportokban dolgoztak: anyagokat válogattak, csomagoltak, feladatokat oldottak meg. Mindent megfoghattak, megnézhettek, kipróbálhattak.

A 7. osztályosok egyszerűen kivitelezhető, de nagyon látványos fizikai kísérleteket mutattak be az 5. osztályosoknak. A kisebbek felöl gyakran érkező „hogyan” és „miért” kérdések a hetedikesek Papp Antal tanár úr segítségével próbáltak magyarázatot adni. A kísérletek érdekesek voltak, a gyerekek nagyon élvezték. Jó volt látni, ahogy a gyerekek jó kedvűen, élményként megélve egymást tanították.

Bánlaki Klára