Március 15. – Városi ünnepség iskolánk udvarán

Ragyogó napsütés, az emberek szívesen állnak a fényben, a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület zenél kiválóan, ez adja meg az ünnepség alaphangulatát. Amikor minden szereplő a helyén van már, Falvai Anett konferálásával elkezdődik a műsor, természetesen a Himnusz eléneklésével, amelyet a fúvószenekar kíséretében a Concerto Harmonia énekkar ad elő (vezényel Kresznerits Ádám, iskolánk énektanára).

Most kivonul a Mazsorett-csapat, s 48-as dallamokra bemutatják formagyakorlatukat (a csapat vezetője Fekete-Part Gabriella, intézményünk nevelője).

Ezután kezdetét veszi diákjaink kiváló irodalmi műsora (összeállította Kardosné Tar Ildikó), amelyben az ismert eseményeket a történetírói kronológián túl nagyjaink megszemélyesítésével, versekkel, zenei bejátszásokkal mutatnak be színesen. Két táncot is láthatunk a műsorban a Napraforgó Gyermek- és Ifjúsági Táncegyesület tagjainak előadásában; előbb Ferencz Nikolett és Szilágyi László jár páros szólótáncot, majd nem sokkal később lánytáncot láthatunk.

A műsor fináléjában előbb az ünnepre kiegészült alsós énekkar adja elő Csézy Ez a mi otthonunk című dalát (szóló: Gábos Csenge 2. b, közreműködik Kresznerits Ádám) – itt nyer értelmet a mindvégig előtérben látható óriáskokárda és a két nemzetiszín doboz: a néptáncos lányok segítségével a gyermekek trikolor szalagot húznak elő, amelyeket a középső kokárdára erősítenek, így adva keretet, nyomatékot az ünnephez illő dalnak, előadásnak. A mazsorett-csapat ismét formagyakorlatot mutat be, majd a diákszereplők elvonulnak.

Felkérik dr. Szűcs Lajost, Pest megye közgyűlésének elnökét, az Országgyűlés jegyzőjét ünnepi beszéde megtartására. Az elnök úr beszédében érvényesen, hitelesen szól a hősökről, az igaz magyar ügyről, a forradalom tisztaságáról, vértelenségéről, jelentőségéről.

A beszéd után következik a koszorúzás, amelyhez a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület adja a zenei aláfestést, mazsorettes lányok állnak sorfalat.
Az ünnepség végén közösen elénekeljük a Szózatot.

Pécsi Marcell

Vélemény, hozzászólás?