Lengyel diákok a Petőfiben

A lengyelországi Tworkau város diákjait láttuk vendégül intézményünkben, megszerveztük és színessé tettük magyarországi tartózkodásukat. Valamennyien a „Tworkauer Eiche” nevű tánccsoport tagjai, akik a „Rosemarein” táncegyesület meghívására érkeztek Vecsésre és nagy sikerrel szerepeltek a Bálint Ágnes Művelődési Központban a nemzetiségi táncosok jubileumi gáláján.

2015. április 17-től 19-ig egy hosszú hétvégét töltöttek nálunk. Az iskola ebédlőjében fogadtuk őket, kölcsönösen örülve a viszontlátásnak, hiszen előző évben a „Rosemarein” tánccsoport – Dóróné Zemmel Katalin vezetésével – járt Tworkauban és lépett fel fergeteges sikert aratva egy nemzetközi rendezvényen.

Másnap budapesti városnézésre invitáltuk a diákokat a várba. A közvetítő nyelv a német volt, mert mindkét iskola diákjai beszélik ezt a nyelvet. Megtekintették – többek között – a Mátyás templomot, a Halászbástyát, a Köztársasági Elnöki Palotát, a Magyar Nemzeti Galéria épületét és végül a Citadelláról megcsodálhatták fővárosunk elbűvölő panorámáját. Délután szerepeltek a Bálint Ágnes Művelődési Központban, este pedig ünnepi műsoron és az azt követő bálon vettek részt. Vasárnap a Jézus Szíve plébánia templomban délelőtti mise következett, majd ellátogattak a Jókai utcai tájházba.

Egy kiadós – a Halász vendéglőben elfogyasztott – ebéd után felejthetetlen élményekben gazdagon indultak haza.

Ízelítőül néhány fotó idézze fel az est hangulatát, amelyen az említetteken kívül iskolánk nemzetiségi tánccsoportjai is felléptek Békefiné Fenyvesi Gabriella és Magos Tünde tanítók vezetésével.

Csík Józsefné

Vélemény, hozzászólás?