Határtalanul- Barangolás a Felvidék és a Tátra csodálatos világában

Határtalanul- Barangolás a Felvidék és a Tátra csodálatos világában

 

Május 2-án, kedden reggel indult el a 7. évfolyam felvidéki útjára a Határtalanul program keretein belül.

Már az indulás napján találkozhattunk helybéli hetedikes diákokkal Ipolybalogon, megismerhettük az iskolájukat, a számunkra meglepő helyi sportot, az iskolai órákon gyakorolt lövészetet, találkoztunk az intézmény papagályaival. Szintén itt, Ipolybalogon láthattuk a templomban a szent korona másolatát, ugyanis 1304 augusztusában itt őrizték a koronát egy napig, amíg Vencel király koronázása után Pozsony felé tartott.

Az utunk további szakaszában – bár a felújítási munkálatok miatt csak messziről – megtekintettük Krasznahorka büszke várát, délután pedig már a betléri kastély parkjában sétálhattunk. Estére megérkeztünk szálláshelyünkre Poprádra, ahol a hotel ablakaiból a Magas-Tátra havas csúcsaira láthattunk rá.

A második napon az esős idő sem tartott vissza bennünket, hogy történelmi jelentőségű, nagymúltú városokat keressünk fel. Így látogattuk meg Lőcsét, Szepesváralját és Kassát. Megtekintettük a lőcsei templomot és környékét. Itt sajnos nem volt nyitva a szégyenketrec, de másnap volt szerencsénk egy ugyanilyet belülről is megszemlélni Késmárk főterén. A szepesi várból megcsodáltuk a Szepességre nyíló panorámát, de azt is megtudhattuk, milyen, ha egymásnak veszünk pizzát úgy, hogy nem is akartunk…

Mielőtt a harmadik napon felmentünk volna a Tátrába, még meglátogattuk Késmárkot, itt az óriás sakkot és a szégyenketrecet is kipróbálhattuk. A nap csúcspontja azonban egyértelműen a májusi hógolyózás a Csorba-tó partján. Ezután következett a túra, amikor is Tátrafüredről (bőséges ebéddel a hasunkban) nekiindultunk a Lomnici csúcsnak, amit megmászni nem, de megközelíteni igenis terveztünk. Néhány vállalkozószellemű diákkal még a tarpataki vízesést is felkerestük.

Bármennyire is szívesen maradtunk volna még, másnap már hazafelé vettük az irányt. Persze aznap sem maradtunk látnivalók nélkül, hiszen megálltunk Besztercebányán, megtekintve a város látnivalóit. Itt láthattuk, ahogy a helyi gimnazisták – ballagásuk alkalmával – énekelve, zenét hallgatva vonulnak végig a város főterén. Megnéztük és körüljártuk a zólyomi várat, majd pedig Selmecbányán próbáltuk ki a zmrzlinát, azaz a fagylaltot.

Szuromi Tamás

 

A gyerekek beszámolója az alábbi linken érhető el:

https://sway.office.com/1PKDUmHBp0OOsUvl