Gazdakalendárium

Gazdakalendárium, avagy a játékos kicsi gazda hónapjai

 

Iskolánk két osztálya (a 2.a és a 3.a) ebben a tanévben egy csodálatos utazásra indulnak. Tíz alkalommal igazi parasztgyermekekké válhatnak. Nagymamáink, dédanyáink világába lépnek, ahol rengeteg, a mai gyerekek számára ismeretlen, csodás dologgal ismerkedhetnek meg.

A „Gazdakalendárium, avagy a játékos kicsi gazda hónapjai” c. programsorozat célja, hogy a városi életmódba nevelődött gyermekek megismerjék a hagyományos paraszti kultúrát, annak értékrendjét, valamint a természetet tiszteletét, az azt felhasználó és nem kihasználó paraszti életmódot, népi természetszemléletet.

A gazdakalendárium foglalkozásai játékosan mutatják be a gyermekeknek a népi gazdálkodás hagyományait, az egyes hónapok munkarendjét.  A résztvevők az egyes alkalmak során rendre megismerkednek a gyűjtögető gazdálkodás szokásaival és a termelő gazdálkodás hagyományaival.

Szabadtéri, valamint iskolai foglalkozások keretében, élő növényanyag, herbáriumok, diafelvételek és rajzok segítségével bemutatásra kerülnek a Magyarországon őshonos fafajok, vadon termő gyógy-, táplálék és fűszernövények, valamint a régen és napjainkban termesztett haszonnövények.

A foglalkozások során a kézműves mesterségek bemutatása, a természetes alapanyagokkal való közvetlen kapcsolat és alkotó munka nem csak a manuális készségeket és a kreativitást, hanem egyszersmind a természethez és hagyományainkhoz való kötődést erősíti a tanulókban.

A későbbiekben szeretnénk az egyes foglalkozásokról bővebben hírt adni.

 

Dudás Noémi (tanító)

 

Gazdakalendárium

Szeptember / Szent Mihály hava

Az elvetett búzától a kenyérig

A petőfis kis diákok egy napsütéses, szeptemberi napon Szentendrére utaztak. A Skanzenben megkezdték Gazdakalendárium programsorozatukat. Első alkalommal mindent megtudtak az emberiség legfontosabb élelmiszernövényéről, a búzáról, egyéb gabonáinkról, a gabonák feldolgozásáról, a malmokról, a lisztekről és természetesen a kenyér készítésének folyamatát is megismerhették, kipróbálhatták. Csillogó szemekkel és remegő orrcimpákkal szedegették ki a forró kemencéből saját kis cipócskájukat. Meleg volt, kerek volt, ropogott a héja, puha volt a belseje… A világ legfinomabb kenyérkéi voltak!

Dudás Noémi (tanító)