A Világ Legnagyobb Tanórája a Petőfiben

„Az ENSZ 2015 szeptemberében indította útjára a „Project Everyone” kampányát, amelyben a Világ Legnagyobb Tanórája keretében a 17 újonnan megfogalmazott Globális Célját szeretné megismertetni a gyerekekkel. A kezdeményezéshez világszerte számos ország – köztük Magyarország is – csatlakozott. A Világ Legnagyobb Tanórája az első nemzetközi oktatóprojekt, amelyen keresztül a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális Célokat, amelyek a társadalom kiemelt problémáira kívánnak megoldást nyújtani, többek között a mélyszegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével.” (forrás: https://www.avilaglegnagyobbtanoraja.hu/)

Ehhez a nagyszabású projekthez idén iskolánk is csatlakozott. Az általános iskola alsó tagozatán még az állatmesék feldolgozása állt a középpontban, a felsősök viszont már nagyon is komoly témákkal foglalkoztak: miért létfontosságú és hogyan teremthető meg a természet és az emberiség összhangja, ez az összhang miért borult fel, ennek milyen következményei vannak és lehetnek a jövőben. Egyes osztályok egy ideális jövőbeli országot terveztek, ahol megvalósultak a Globális Célok, egyensúlyban van a természeti környezet megőrzése és az emberi tevékenység, és biztosítva van az emberek közötti egyenlőség is. A gimnazistáknál a fő hangsúly a 17 Globális Cél megismerésén volt, és azon a felismerésen, hogy hogyan kapcsolódik a biológiai sokféleség megőrzése ezekhez a globális célokhoz. Néhány gimnáziumi csoportban angol nyelven dolgoztuk fel a biodiverzitás témáját, felhasználva a Világ Legnagyobb Tanórája projekt által ajánlott oktatófilmeket és segédanyagokat.

Ökoiskolaként fontos számunkra tanulóink környezettudatosságra nevelése, ezért minden olyan kezdeményezésnek örülünk, ami ebben segítségünkre van. A Világ Legnagyobb Tanórája projekt témái, anyagai ebből a szempontból rendkívül hasznosnak bizonyultak és a gyerekek szívesen dolgoztak a témákon, sok értékes gondolattal járultak hozzá az órák sikeréhez. Biztos, hogy a későbbiekben is bekapcsolódunk majd az ehhez hasonló projektekbe, így segítve tanulóink széles látókörű, tájékozott, a környezet védelmét komolyan vevő emberekké válását.

 

Bekkerné Fenyő Ágnes