Gazdakalendárium – Végre megint játékos kicsi gazdák lehettünk!

Várva várt napra virradtunk október első hétfőjén a Petőfi suliban. Amikor 2 éve belevágtunk a Gazdakalendárium programba, nem gondoltuk, hogy egy apró vírus ilyen sokáig távol tart majd minket attól, hogy hónapról hónapra megismerjük elődeink hagyományait, a paraszti élet megőrzendő kincseit, szokásait. De a türelmünk kitartott, így az egykori 2.a és 3.a immáron 4.a és 5.a osztályként nagy izgalommal várta a Gazdakalendárium csapatát.

És nem is csalódtunk! Navratil Andrea gyönyörű énekével, ízes mesélésével jól megalapozta a mai nap témáját is. Októberi (Mindszent hava) foglalkozásunk a termesztett és vadon termő gyümölcseinkről szólt.

Játékos feladatokkal melegítettünk be, melyekben bekötött szemmel, ízleléssel, szaglászással, tapintással próbáltuk felismerni az őszi gyümölcsöket, terméseket. Leveleket termésekkel párosítottunk.

Birkás Kata néni érdekes bemutatót tartott a gyümölcsök tartósításáról, az aszalás, szárítás, befőzés munkafolyamatairól, eszközeiről. Természetesen mindent jól meg is kóstoltunk.

A nap fénypontja a szőlő feldolgozása, a szüreti munkálatok megismerése volt. Bogyóztunk, csömöszöltünk, préseltünk, és munkánk jutalma sem maradt el. Szorgalmasan kóstolgattuk az édes mustot. Jókedvünknek hangot is adtunk, saját készítésű bürokdudával kísértük a vidám nótázást.

Nagyon jól éreztük magunkat! Várjuk a novemberi foglalkozást, amikor az erdő fáival, az erdőlakó állatokkal ismerkedünk majd.

Hálásan köszönjük iskolánk vezetőségének az anyagi támogatást!

Dudás Noémi
tanító