Erdélyi diákok fogadása

2015. március 13-án a Szatmárnémeti Református Gimnázium igazgatónőjét, Szilágyi Éva tanárnőt, aki a Kárpát-medencei Magyartanárok Egyesülete erdélyi szekciójának is vezetője, tanárait és középiskolás diákjait fogadtuk nagy szeretettel Vecsésen a Petőfi Sándor Római Katolikus Német Nemzetiségi Általános Iskola és Gimnáziumban.

E látogatás iskolánk tavalyi erdélyi kirándulásának viszonzása volt, amikor is a petőfis diákokat látták vendégül Szatmárnémetiben. A „Határtalanul” pályázaton nyert anyagi támogatás biztosította költségeink fedezetét.

Három csodálatos, élményekben gazdag napot töltöttünk együtt. Pénteken az iskola kertjében munkálkodtunk közösen, illetve készültünk a március 15-i ünnepségre. A fiúk magaságyást, komposztálót és balkonládákat barkácsoltak, a lányok virágokat, fűszernövényeket ültettek és kokárdákat, zászlókat készítettek a vasárnapi nemzeti ünnepre. Este egy közös beszélgetéssel zártuk a napot, amelyre ellátogatott Szlahó Csaba polgármester úr, Alattyányi István, a gazdasági bizottság elnöke, és Mihály atya is, köszönteni a vendégeket.

Szombat délelőtt a gödöllői Grassalkovich kastélyba, délután pedig az Országházba látogattunk. Ezután budapesti városnézés következett. Megtekintettük az Operaházat, a Hősök terét, a csodálatosan felújított Várbazárt és felmentünk a Várba. A Köztársasági Elnöki Palota és a Mátyás templom mellett gyönyörködhettek vendégeink a főváros elbűvölő panorámájában a Halászbástyáról. Már esteledett, kigyúltak a város fényei és a látvány elvarázsolta vendégeinket.

A harmadik napon 9 órakor szentmisére gyűltünk össze a Jézus Szíve templomban, 10 órakor pedig a Petőfi téren iskolánk udvarán a március 15-i városi ünnepség kezdődött. A műsort hagyományosan diákjaink adják, ezúttal azonban kiegészültünk az erdélyi gimnazistákkal. Kamarakórusuk és versmondójuk színesítette előadásunkat.

Az együtt töltött felejthetetlen három nap után fájó szívvel vettünk búcsút egymástól. Tanárok és diákok egyaránt tervezik a partnerkapcsolat folytatását, és a legközelebbi személyes találkozásig rendszeresen tájékoztatják egymást iskoláik fontosabb eseményeiről.

Csík Józsefné, Kárpáti Szilvia, Osikoviczné Csendesi Mária

Vélemény, hozzászólás?