Projektmunka 5.a – Kiállítás

Az 5. osztályos technika tantárgy érdekessé tétele nagy szakmai kihívás minden pedagógus részére. Szerencsére „helyzeti előnyben vagyok”, hiszen ismerem a diákokat, mivel az alsó tagozaton négy hosszú, munkás évet töltöttünk el együtt. Tudom minden rezdülésüket, érdeklődési körüket, olvasom hangulatukat ugyanúgy, ahogy ők is az enyémet. Az éves tananyagot minden témakörben igyekeztem egy kis plusz tartalommal megtölteni. Szívesen készítettek előadást az alapanyagokról, a közlekedés történetéről, sőt, elmentünk a NASA kiállításra is. Korábban hozzászoktam már tőlük az igényes – olykor egész családokat megmozgató, megdolgoztató – produktumokhoz: a teljesség igénye nélkül:

  • Adventi koszorú
  • Magyar népszokások – ezekkel a plakátokkal díszítettük, dekoráltuk az iskolát,
  • Családfa – volt, aki az 1700-as évek elejéig visszanyúlva készítette el,
  • Mátyás kódex – melynek minden eleme több hónapos saját kézi, közös munkánk eredménye, s melyet szívesen használnak a kollégák is szemléltetésként… és még hosszasan sorolhatnám munkáinkat.

Nagyon jó érzéssel tölt el az a tudat, hogy ilyen feladatok elvégzésénél a családok közösen tevékenykednek, és örömüket lelik az elkészített művekben.

Legújabb projektmunkájuk mellett azonban ismét nem lehetett szó nélkül elmenni… Számomra csupán azért volt meglepetés, mert életkori sajátosságaik, kamaszodó hozzáállásuk miatt nem gondoltam volna, hogy az általam kiadott feladatot ekkora lelkesedéssel, egymás teljesítményét is túlszárnyalni akaró elánnal végzik el. Minden munkánál egyedülálló az alapanyagok kiválasztása, azok megmunkálása, a dekorálás, az ötletek teljes kivitelezése, valós maketté formálása. Szaktanári dicséret illeti a gyerekeket, és segítő szüleiket egyaránt.

Tanítványaim tehát most is hozták a „jó formájukat”, s így született meg a kiállítás, melynek címe:

A mi családi házunk (makett)

Köszönöm a szebbnél szebb maketteket, a hozzáállást, a lelkesedést!

Fekete-Part Gabriella

Nagy szeretettel ajánlom munkájukat mindenki figyelmébe megörökítve képekben:

Vélemény, hozzászólás?