Petőfis olasz diákcsere 2019

Olasz partneriskolánkkal, a Padova melletti Abano Terme városka Leon Battista Alberti középiskolájával már évek óta jó kapcsolatokat ápolunk. Kétéves diákcsere projektjeink során az egyik évben mi fogadjuk olasz vendégeinket Vecsésen, a másikban pedig a Petőfi Gimnázium diákjai utaznak ki hozzájuk. Idén áprilisban iskolánk 16 fős, tizedikes diákokból álló csapata és két kísérő tanárnő töltött egy felejthetetlen hetet Olaszországban.

A megérkezés után a gyerekek nagy örömmel, régi ismerősként üdvözölték egymást, a jó hangulat pedig végig megmaradt. A kulturális programok, városnézések, kirándulások mellett a délelőttök egy részét az iskolában töltöttük, ahol egy közös, matematika alapú CLIL (Content and Language Integrated Learning, magyarul Tartalomalapú nyelvoktatás) projekt keretén belül geometriával foglalkoztunk. A diákok vegyes nemzetiségű csoportokban dolgoztak együtt az angol geometriai szókincs elsajátítását segítő és különböző síkidomok szerkesztését magyarázó feladatlapokon, majd a síkidomokból mértani testeket építettek.

A Padova nevezetességeivel, főképp a Szent Antal Székesegyházzal és a botanikus kerttel való ismerkedés mellett ellátogattunk Velencébe is, ahol a zegzugos utcákon, kis hidakon való séta közben még a gondolázást is kipróbáltuk, majd a gyerekek egy városfelfedező vetélkedőn vettek részt. Az utolsó napunkon pedig a Garda tóhoz kirándultunk, három kedves, hangulatos kis városka bejárásával, hajókázással, a tóparton fagyizással téve emlékezetessé a napot.

Az utazás nyújtotta élményeken kívül a diákcsere projektek célja a kapcsolatépítés, más országok életének, kultúrájának a megismerése, valamint a nyelvgyakorlás. Diákjaink bepillantást nyerhettek egy-egy olasz család életébe, új barátokat szereztek, és természetesen rengeteget beszéltek angolul, így gyarapítva nyelvtudásukat is. Életre szóló élményekkel gazdagodva tértünk haza Olaszországból és reméljük, hogy a kapcsolat még sokáig fennmarad a gyerekek között. Köszönjük iskolánknak, a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumnak az utazás megvalósításához nyújtott támogatását, a diákcserében való részvétel mindannyiunknak a javunkra vált!

Képek és szöveg: Bekkerné Fenyő Ágnes kísérő tanár