Mit csinál az iskolapszichológus?

Magyarországon az utóbbi években vált egyre elterjedtebbé, hogy az oktatási intézményekben is lehetőség van pszichológusok foglalkoztatására. Talán még nem megszokott ez a szerep, nem egyértelmű, hogy mire használható ez a munkakör és milyen esetekben lehet az iskolapszichológushoz fordulni.

A pszichológus egy intézményben általában csoportos és egyéni formában is foglalkozik diákokkal, elsősorban preventív céllal igyekszik végezni tevékenységét, de sokféle problémával lehet hozzá fordulni.

 

Hogyan lehet felvenni vele a kapcsolatot és mik a munkája keretei?

Az iskolapszichológust felkeresheti szülő, diák és pedagógus egyaránt, amennyiben az iskolai élettel kapcsolatos nehézségek megoldásához pszichológiai segítséget szeretne igénybe venni. A kapcsolatfelvétel egy szülő vagy diák részéről történhet a pedagóguson / osztályfőnökön keresztül, illetve személyesen, telefonon vagy emailben is. 16 éven aluli tanuló esetén szülői beleegyezés szükséges a közös munka megkezdéséhez. Az egyéni munka általában 6-10 alkalom hosszúságú szokott lenni, melyre többnyire  iskolaidőben, előre egyeztetett időpontokban kerül sor.

Az iskolapszichológus a szakmai etikai kódexnek, illetve az adatvédelmi szabályzatnak megfelelően kezeli a hozzá eljutó információkat. Jelentési kötelezettsége van azonban olyan esetekben, ahol azt a törvény előírja és a tanuló védelme megkívánja, ám ezt a szülő tájékoztatása előzi meg.

 

Milyen esetben lehet az iskolapszichológushoz fordulni?

Sokféle probléma adódhat, mellyel érdemes akár egy rövidebb folyamat erejéig segítséget kérni, legyen szó például szorongásról, alvási nehézségekről, túlzottan alacsony önértékelésről vagy tartósan fennálló negatív hangulatról, melyek már megnehezítik  a mindennapi  életet. A tanulási motiváció növelése, megfelelő időgazdálkodás megtanulása, pályaválasztási döntés meghozatala kapcsán is lehet pszichológushoz fordulni. Indulatkezelési, magatartási vagy beilleszkedési nehézség szintén indoka lehet a felkeresésnek.

Bármilyen előforduló krízis esetén segítségül lehet hívni, legyen szó súlyos veszteségről vagy más nem várt életeseményről. Az intervenció történhet egyénileg vagy az egész osztályt is segítheti a feldolgozásban, ha mindenkit érintő helyzet áll fenn.

 

Milyen egyéb feladatokat lát el az egyéni konzultációkon túl?

Csoportos foglalkozások keretében csapatépítésre, tanulásmódszertani segítségnyújtásra, pályaválasztást megkönnyítő foglalkozásokra, szociális és kommunikációs készségek fejlesztésére, konfliktuskezelés elősegítésére is lehetőség van a közreműködésével.

Feladata továbbá a pszichoedukáció is, pszichológiai témákban ismeretterjesztő jelleggel történő beszélgetések indítványozása, vezetése, melynek keretében szülők számára havonta Szülő Klub-ot tartunk iskolánkban, diákok számára pedig szakkör jelleggel indult csoport, különböző témákban.