Tanári kirándulás

Fotókat készítette: Dudás Noémi és Krupa Sándor

A tanári kar április 25-én közös kiránduláson vett részt, melynek útvonala különböző irodalmi és történelmi helyszíneket érintett.
A Vecsésről történő kora reggeli indulás után rögtön első állomásunk felé vettük az irányt, amely a Csesztvén található Madách-kúria volt. Mivel a tervezettnél korábban érkeztünk, volt még némi időnk a környék megtekintésére, mielőtt bementünk volna az épületbe.
1862 augusztusában nevezetes találkozás színhelye volt az udvarház: Madách itt fogadta a Tragédia felfedezőjét, Arany Jánost. A ház 1964-től múzeumként funkcionál. Parkja természetvédelmi terület.

Következő úti célunk a Horpácson található Mikszáth-emlékház volt, ahol a falu polgármestere tartott nekünk idegenvezetést. A hely elhanyagoltabb, mint a csesztvei birtok, viszont jóval több az eredeti bútor, emléktárgy és dokumentum. Mikszáth 1904-ben vásárolta meg Szontagh Pál örökösétől a horpácsi birtokot. A horpácsi kastély Mikszáth hírnevének köszönhetően őrizte meg irodalmi kegyhely jellegét, s 1954-ben megnyitott első kiállítása óta fogadja az író szellemisége előtt tisztelegni vágyó látogatókat.

Utolsó állomásunk Selmecbánya volt. Megtekintettük a volt evangélikus líceumot, amelynek egykor Petőfi Sándor is tanulója volt, s ugyanebben az iskolában végezte a két utolsó osztályt és érettségizett 1866-ban Mikszáth Kálmán.
A város egyik fő látványossága a Kálvária, amely régi búcsújáróhely volt egészen 1951-ig, amikor a kommunista rezsim a zarándoklatokat megtiltotta. Felújítása 2007-ben indult meg, miután bekerült A világ száz legveszélyeztetettebb műemléke közé. A hegy megmászása után maradt még lélegzetvételnyi időnk a városnézésre és a vásárlásra is.
Gyönyörű élményekkel gazdagon, lelkileg-szellemileg feltöltődve indultunk hazafelé.

Kontra Attila

Vélemény, hozzászólás?