Mi is az az archaeozoológia?

Október 18-án, hétfőn két régész volt iskolánk vendége. Daróczi-Szabó László és felesége, dr. Daróczi-Szabó Márta archaeozoológusok az ötödikeseknek és a hetedikeseknek meséltek erről a szakmáról, valamint magáról a régészetről is.

Sokan úgy képzelik a régészeket, mint Indiana Jones-t, aki állandóan keres, kutat, értékes leletekre bukkan, és eközben folyton harcol, vív, verekszik valakivel. A régészet azonban ennél sokkal szelídebb és időigényesebb munka, hiszen az ásatásokon csak nagyon ritkán kerülnek elő egyben megmaradt tárgyak, érmék csontok. Minden apró cserépért, töredékért, csontdarabért több órás munkát kell végezni – kiásni a földből, eltávolítani a port, homokot, katalogizálni, stb.- és még akkor sem biztos, hogy értékes, vagy egyáltalán használható leletre bukkannak.

Az archaeozoológusok feladata pedig talán még ennél is nehezebb, hiszen ők kifejezetten csontokkal, mégpedig állati csontokkal, maradványokkal foglalkoznak. A régészeti lelőhelyekből származó állati maradványokat kutatják. Arra külön felhívták a figyelmet, hogy a dinoszauruszok, illetve az ősállatok kutatása nem tartozik a szakterületükhöz. Olyan állati maradványokkal foglalkoznak, melyek az emberi társadalommal együtt éltek, pl. szarvasmarha, kecske, juh, vagy éppen a teve. Nemrég ugyanis tevecsontok maradványaira bukkantak a középkorból a Budai várban, ami feltételezhetően a cserekereskedelem révén kerülhetett hazánkba.

A régészek állati csontokat, koponyákat is hoztak magukkal, melyeket az előadás végén megnézhettünk, megfoghattunk.

Nagyon köszönjük ezt a lehetőséget, az előadást. Sokat tanultunk belőle.

Kéthelyi Lídia