Katolikus Iskolák Szent Márton Zarándoklata

Szeptember 17-én került megrendezésre a Katolikus Iskolák Szent Márton Zarándoklata az immár negyedik alkalommal zajló KATTÁRS, vagyis a Katolikus Társadalmi Napok keretén belül. Az idei esemény kapcsolódott az irgalmasság szentévéhez és Jézust, mint a Katolikus Egyház szociális munkájának forrását állította a középpontba. Még tovább erősítve az irgalmasság témáját a jubileumi Szent Márton év megünneplése is összefonódott a budapesti eseménnyel. Ezért a pannonhalmi bencés apátság főapátja, dr. Várszegi Asztrik és szerzetesei is képviseltették magukat eme jeles eseményen, magukkal hozva Szent Márton ereklyéjét.

Néhány lelkes, elsősorban gimnazista diák bevonásával vettünk részt ezen a szép, de sajnos esős eseményen. Meghallgathattuk Dejcsics Konrád bencés atya magával ragadó előadását Szent Mártonról, a vagány szentről, aki állandóan szembefordult kora állami és egyházi vezetőivel, és csak Jézust akarta követni. Látogatást tettünk a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban, ahol megcsodáltuk Szent Gellért, Szent László és Szent Erzsébet ereklyéit, valamint egy üvegpadlón át a román kori altemplom feltárt maradványait.

Ezt követően a Szent István Bazilikához vettük az irányt. Itt először felmentünk a kupolába, ahonnan gyönyörű kilátás nyílt a városra, majd a Szent Jobb Kápolnában tiszteleghettünk nemcsak Szent István király, hanem Szent Márton ereklyéje előtt is.

A napot szentmisével zártuk, melyről a következő linken lehet bővebben olvasni.

http://www.magyarkurir.hu/hazai/-dontsetek-az-ur-mellett–szentmisevel-zarult-katolikus-iskolak-szent-marton-zarandoklata

Bánlaki Tiborné

Osikoviczné Csendesi Mária

szent-marton-zarandoklaton-1

Vélemény, hozzászólás?