Égi kávéház – rendhagyó irodalomóra


Az Égi Kávéház körülbelül öt éve alakult, s létrejöttében Pilinszky János írásainak szeretete, illetve nem titkolt szándékkal e két költőóriás műveinek még szélesebb körben való terjesztése. A tagok különböző zenei formációkból gyűltek össze, a debütáló lemez előzménye pedig a ’Kései sirató’ című rock-oratórium volt 2007-ben, amelyből néhány dal újrahangszerelve az Égi Kávéházon is hallható. A két zeneszerző Árva Gábor és Mester Balázs.

A magyar szépirodalom nagyjai így váltak “szövegírókká”, a fiatalemberek pedig két és fél év alatt, autodidakta módon tanulva meg a zeneszerzés, hangszerelés csínját-bínját, elkészítették első lemezüket. Az Égi Kávéház sikerei után újabb tíz dalt rögzítettek, 2011-ben pedig elkészült az azonos címet viselő zenés darab. 2014-ben jelent meg a második, Akarsz-e játszani? című, amelyet különböző zenemegosztó oldalakról is le lehet tölteni, több dal pedig a youtube-ra is felkerült. A fiatalokhoz időközben csatlakozott Szűcs József, így együtt dolgoznak tovább a verseken, dalokon.

2015 tavaszától egy kibővített, 1,5-2 órás zenei produkcióval szeretnék minél több helyen
bemutatni az Égi kávéházat, és bebizonyítani, hogy az irodalmi ikonokat nem kell és nem is lehet a könyvtár csendjébe zárni. A Petőfi Sándor Római Katolikus Német Nemzetiségi
Általános Iskola és Gimnázium meghívására április 23-án Vecsésre is eljutottak, és a Bálint
Ágnes Kulturális Központban rendhagyó irodalmi óra keretében adták elő műsorukat az
iskola gimnazistákból és tanárokból álló közönsége előtt, amely eseményről videofelvétel is
készült.

Kontra Attila

 

Vélemény, hozzászólás?