„Emberé a munka, Istené az áldás.” Egy iskolakert indulása…

2015 őszén a Váci Egyházmegye Vidékfejlesztési Irodájának (VEVI) kezdeményezésére iskolánk is csatlakozott a Mezőgazdasági Szakkör Programhoz.

A „Hallom és elfelejtem, látom és emlékszem rá, csinálom és megértem.” mottóval induló program célja, hogy a diákok iskolakerti tevékenységükön keresztül megtapasztalják a természeti környezetüket, mint életük alapját, megérezzék az együttműködés szükségességét és hatékonyságát, érezzék a generációkon keresztül megőrződött tudás fontosságát, a munka becsületét.

Az elinduló egyházmegyei alternatív nevelési kezdeményezés a mezőgazdaság témáján keresztül ösztönzi a tanárokat és diákokat a globális gondolkodásra. Felhívja a figyelmet a termelés – élelmiszerfogyasztás – egészséges élelmezés összetettségére és kölcsönhatásaira.

A 2015/2016-os tanév októberében induló program során a résztvevő tanárok és diákok segítségével olyan új oktatási anyag kerül be az egyházi intézményekbe, mely Beer Miklós püspök atyánknak is szíve ügye.

Tehát belefogtunk…

Iskolánk 4. a osztályos tanulói nagy lelkesedéssel kezdték el a kertalapítás nem könnyű feladatát. Egy elhanyagolt, gazos földterület és a jobb napokat is látott szoborkert várt ránk. A VEVI-től kapott kerti eszközökkel – melyeket ezúton is szívből köszönünk – először gyomtalanítottuk, kitakarítottuk a két területet. Az elöregedett, felkopaszodott levendulákat megmetszettük, megkapáltuk. A megörökölt fűszerágyat, melyet még tavasszal ültettek gimnazistáink a nálunk vendégeskedő Szatmárnémeti Református Gimnázium diákjaival, kiszabadítottuk a méteres gyomok fogságából. Egy újabb magas ágyással is gazdagodtunk, melyet karbantartónk, Gyuri bácsi készített nekünk. Köszönjük! Beindítottuk a komposztálót, elterítettünk egy kisebb hegynyi termőföldet a kertben. Egy helyi gazdától gombatrágyát kaptunk (Sárközi Nándornak nagyon köszönjük!), amit szorgos kis kezek egyenletesen elosztottak a leendő ágyások területén. Már a tavaszra gondoltunk, amikor a szoborkertbe néhány hagymás virágot is elültettünk. És a távolabbi jövőbe tekintve ültettünk egy besztercei szilvafa csemetét, melyről reményeink szerint még sok kis petőfis diák fog csemegézni. A gyümölcsfát a kecskeméti Barna családtól kaptuk, akik minden Iskolakert Hálózat tagnak biztosítanak egy általuk választott gyümölcsfát térítés nélkül. Nagyon hálásak vagyunk felajánlásukért!

A gyönyörű napfényes november utolsó meleg napján két gimnazista tanuló Kaposi Gábor tanár úr vezetésével az őszi ásással is végzett. Köszönjük a segítséget nekik is! Így most már nyugodtan várjuk a tavaszt, amikor újra rengeteg dolgunk lesz a mi kis kertünkben.

Télen etetgetjük a madárkákat, tervezgetünk, elméleti tudásunkat gyarapítjuk, hogy tavasszal teljes lendülettel indulhasson újra a munka. Reméljük, hogy hamarosan egyre több osztályt vonhatunk be a kerti munkákba. Lehetőség lesz iskolakerti órák szervezésére is.

Kis kertünk híreiről, eseményeiről, esetleges kéréseinkről folyamatosan tájékoztatjuk majd a gyerekeket, családokat.

 

Dudás Noémi (tanító)

Vélemény, hozzászólás?