„Az év német pedagógusa”

„Az év német pedagógusa” díjban részesült Osikoviczné Csendesi Mária tanárnő

A Pest Megyei Német Önkormányzat által alapított Katherina Kreisz – Preis-ban (Kreisz Katalin Díjban) részesült Osikoviczné Csendesi Mária igazgatóhelyettes asszony a Petőfi iskolából. A díjat szeptember 30-án adták át az ünnepélyes tanévnyitó keretében a budapesti Német Nemzetiségi Gimnáziumban.

Osikoviczné Csendesi Mária tanárnő az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett történelem, valamint német nyelv és irodalom szakon középiskolai tanári diplomát. Diplomamunkájában a vecsési sváb tájszólást dolgozta fel, ezáltal még közelebb kerülve ősei nyelvéhez és kultúrájához.

Kezdetben a 1. számú Általános Iskolában (mai Grassalkovich Iskola) tanított német nyelvet, majd 1994-től a Petőfi iskolába került. Jelenleg a Petőfi Sándor Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyetteseként dolgozik.

Német tanárként a német nemzetiségi kultúrát igyekszik képviselni és népszerűsíteni, emellett 20 éve az iskola német nemzetiségi kórusának vezetője is. Tanítványai már többször értek el ezüst és arany minősítést az északi régió énekversenyein, valamint országos szinten is a Landesrat által szervezett ifjúsági kórus fesztiválokon. 2008-ban tanítványaival együtt meghívást kapott az Észak- magyarországi Német Nemzetiségi Regionális Kulturális Gálán való fellépésre. Nagy hangsúlyt fektet arra, hogy tanítványai minél jobban megismerjék a magyarországi németség kultúráját és történelmét. Diákjai rendszeresen szerepelnek a Német Nemzetiségi Önkormányzat által rendezett kitelepítési és hadifogoly megemlékezéseken. Német szavalóversenyeken is jó eredményeket érnek el az általa felkészített diákok.

Aktív szervezője és közreműködője iskolája külföldi csereprogramjainak.

A Wetschescher Nachtigallen kórus tagjaiként is tovább erősíti hagyományőrző tevékenységét. Kántorként aktívan részt vesz a Szent Kereszt templom úgynevezett német miséin, ezzel is hozzájárulva, hogy a német egyházi énekek ne merüljenek feledésbe.

Gratulálunk Osikoviczné Csendesi Máriának a kitüntetéshez, és jó egészséget kívánunk további munkájához!

Tófalvi Mónika elnök

Német Nemzetiségi Önkormányzat

Fotó: NNÖK

 

Vélemény, hozzászólás?