A Szerzetesek Terén jártunk

 

Szeptember 19-én iskolánk néhány diákjával csatlakoztunk Mihály atya és Kéméndy Dóri bérmálásra készülő csoportjához, hogy belekóstoljunk a budapesti Március 15. téren a Szerzetesek Tere elnevezésű rendezvény ígéretes programjába, melynek a mottója: „Rendben vagyunk!”

A tér valóban a Szerzetesek Terévé változott. Mintegy 100 magyarországi és külföldi szerzetesrend képviseltette magát a két napos rendezvényen, mely a Ferenc pápa által a 2015-ös évre meghirdetett Szerzetesek Évéhez kapcsolódott. Gyönyörű szép időt adott nekünk az Úr.

Igen nehezünkre esett a gazdag programajánlatból választani. Legszívesebben mindent meghallgattunk volna, de sajnos ez lehetetlennek bizonyult.

A színpadnál reggeli áldással kezdődött a nap, melyet Ferenc pápa üzenete követett, amit közösen kivetítőn nézhettek meg az egybegyűltek. Ezt követően a piarista kápolnába vettük az irányt, hogy megcsodáljuk a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak hangversenyét. Visszatérve a színpadhoz előadást láthattunk a szerzetesség történetéről, majd kíváncsian követtük a Don Bosco Iskola ötletes produkcióját, melynek a  Képmás, máskép(p) címet adták. És valóban, a hat, először nonfiguratív képből, a végén egy ismert képmás jött létre.  Hogy kié? Ez maradjon a mi titkunk.

Hogy mindenki szabadon válogathasson a különböző ún. sátras programok közül, a csoport szétvált,  hogy ki-ki az őt jobban érdeklő programokat látogasson meg: beszélgetéseket a különböző szerzetesrendek képviselőivel, érdekes előadásokat, foglalkozást az oklevélírásról, rendhagyó kémia órát, vagy éppen interaktív informatika órát. Lelki töltet szerzésére is volt lehetőség a színes programok keretében, énekes, táncos vagy éppen kreatív, kézműves formában.

Aki még ezután is bírta idővel és energiával, betérhetett a csodapatikába, részt vehetett a domonkos nővérek vesperásán, a ferences templom gregorián miséjén és az esti Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című zenés előadáson.

Aki eljött erre a rendkívül tartalmas programra, biztosan nem bánta meg, és megtapasztalhatta, hogy milyen sokszínű a szerzetesek szolgálata, milyen változatos módon szolgálják Istennek adott életükön át a magyar társadalmat. Nagyon jó lenne, ha máskor is lenne ilyen rendezvény, hogy azokat a programokat is megnézhessük, amelyekre most nem volt lehetőségünk és időnk.

Osikoviczné Csendesi Mária

Vélemény, hozzászólás?